Šolarji na daljavo ne smejo ostati brez šolskega kosila

Opozicijske poslanske skupine smo v parlamentarni postopek vložile predlog novele zakona o šolski prehrani. Prepričani smo namreč, da otroci, ki se zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa šolajo na daljavo, ne smejo ostati brez šolskega kosila. Z novelo, ki jo predlagamo v opoziciji, bi učencem zagotovili osebni prevzem šolskega kosila. Če prevzem ni možen, zakon lokalnim skupnostim omogoča, da v okviru svojih zmožnosti poskrbijo za dostavo kosil na dom, stroške dostave tistim otrokom, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila, pa bi povrnila država.

V LMŠ smo vlado in pristojne ministre že spomladi pozivali, naj pravočasno pripravijo scenarije, po katerih bo potekal pouk na daljavo, pri čemer bi morali v čim večji meri odpraviti vse pomanjkljivosti, ki jih takšen način šolanja prinaša. Predvsem je treba preprečiti morebitno poglabljanje socialnih stisk in razlik med otroki.

Vlada je žal naša opozorila preslišala, čeprav je povsem jasno, da so mnogi otroci iz socialno šibkih družin zaradi šolanja na daljavo, ker šolskega kosila nimajo na voljo, ostali brez – morda celo edinega – toplega obroka. Prav tako šolska kosila zagotavljajo kakovostno in raznovrstno prehrano otrok.

V LMŠ smo tako že ob sprejemanju prvega protikoronskega svežnja, kasneje pa tudi njegovih popravkov, podprli vse tiste opozicijske amandmaje, s katerimi bi družinam, upravičenim do subvencije malice in kosila, v času epidemije omogočili prejemanje solidarnostnega dodatka, s katerim bi družinam zagotovili prepotrebna sredstva za nakup hrane. Koalicija je takrat priložnost, da bi pomagala socialno najšibkejšim, zamudila.  Bo tokrat drugače?

Bo koalicija zmogla in znala podpreti tudi opozicijske rešitve, da bodo šolarji, četudi se šolajo doma, vendarle dobili šolsko kosilo?

Celoten predlog novele zakona si lahko ogledate tukaj