SLOVENIJA POTREBUJE NOVO GENERACIJO POLITIKOV

Sinoči je v soočenju voditeljev najmočnejših političnih strank v Sloveniji sodeloval predsednik MARJAN ŠAREC. Osrednje teme tokratne razprave so zadevale probleme zdravstva, finančne nepravilnosti, slovenske železnice in njihovo povezanost s sindikati ter socialna vprašanja in možnosti povolilnih koalicij.

Predsednik Marjan Šarec je uvodoma v razpravi o problemih zdravstva poudaril, da so ti povezani z neučinkovitim vodenjem. To velja tudi za aktualne probleme na Oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. »Problem otroške srčne kirurgije je namreč problem vodenja,« je povedal v razpravi.

Težave v zdravstvu predstavljajo sveti zavodov, ki ne izpolnjujejo pričakovanj. Ključni spremembi, ki sta potrebni za učinkovitejše delovanje zdravstvenega sistema, sta torej vzpostavitev sodobnega načina vodenja in digitalizacija s povezanostjo vseh zdravstvenih ustanov v Sloveniji v en sistem.

Stranka Lista Marjana Šarca pri vprašanju o bančni luknji in vseh ostalih finančnih nepravilnostih vidi rešitev v ustanovitvi finančne policije s polnimi pooblastili. Seveda pa mora ob tem svoje naloge opraviti tudi tožilstvo. Kot je poudaril predsednik Marjan Šarec, »je trenutno stanje mogoče preseči le z reformo sodstva«.

Slovenske železnice so sistem, ki se ni spremenil že vrsto let in je nujno potreben modernizacije. Sindikati pod vplivom strank namreč vodijo celotni sistem in zato napredka v takšnih razmerah ni pričakovati. Predsednik Marjan Šarec je zato izpostavil pomen sodelovanja za doseganje uspeha, saj »nenehni prepiri ne morejo prinesti napredka!«. Kar zadeva investicije v infrastrukturo slovenskih železnic, pa se ne gre zanašati na tuje investitorje, ker je to strateška naložba in mora zanjo poskrbeti država sama.

V stranki Lista Marjana Šarca se zavedamo pomembnosti socialnih vprašanj v Sloveniji. Prav zato socialna vprašanja ne smejo biti predvolilni ukrepi in jih ne gre sprejemati pred volitvami z namenom pridobivanja volivcev.

V zaključku soočenja je predsednik Marjan Šarec izrazil prepričanje, da LMŠ lahko sestavi novo vlado, če je verjeti napovedim drugih političnih strank, da ne bodo šle v koalicijo s SDS. Poudaril je še, da je »čas za novo generacijo politikov in normalno državo«.

V LMŠ smo prepričani, da mora nova politika gledati naprej in se uspešno soočiti z izzivi 21. stoletja, ki so pred Slovenijo in Evropo v obliki ekspresnega razvoja tehnologije, varnostnih razmer in demografskih trendov. Ti izzivi se že danes dotikajo vsakega od nas, spreminjajo našo skupnost in zahtevajo od države, da se hitreje odziva, da aktivira vse potenciale, ki jih imamo.

To je v soočenju poudaril tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je v zaključku povedal, da če nam bodo ljudje na volitvah namenili dovolj veliko zaupanje, bomo sestavili koalicijo, ki bo razvojno naravnana, ki bo gledala naprej, skratka, začeli bomo graditi normalno Slovenijo.

V LMŠ smo prepričani, da sta imeli glavni stranki dovolj priložnosti, da nekaj naredita v državi, pa jima ni uspelo, zato se država še danes sooča z njihovimi slabimi odločitvami. Gospod Janez Janša je v času 2004–2008, ko je vodil vlado in smo beležili gospodarsko rast, na koncu izgubil na volitvah, vlado je vodil od leta 2012 do 2013, ta pa ni bila uspešna. Enako bi lahko rekli za vlado Socialnih demokratov med leti od 2008 do 2011.
Predsednik Marjan Šarec je zato prepričan, da je zdaj čas za novo generacijo. Da začnemo delati na nov način. »Če nam bodo ljudje namenili dovolj glasov, bomo sestavili vlado, ki bo delala za dobro ljudi. Mi smo za sveže sile, ki se ne bodo ozirale nazaj,« je zaključil svoj nastop na soočenju.