Skupaj do odgovorov v šolstvu – pošljite nam vprašanja

V Listi Marjana Šarca smo od vlade Janeza Janše in njenih ministrov pričakovali, da bodo v času epidemije COVID-19 ob sprejetju ukrepov že začeli s pripravo strategije rahljanja ukrepov – kdaj, kako, zakaj. Zdi se, da strategija ni pripravljena še danes. Na to kažejo tudi nenadne in neusklajene odločitve vladnih predstavnikov, kdaj in kako sprostiti ukrepe, to velja – pa ne bi smelo – tudi za področje vzgoje in izobraževanja. Ministrica dr. Simona Kustec pozablja, da bi se kot ministrica v času epidemije COVID-19 morala zavzemati za otroke in njihove starše, učence, dijake, učitelje, profesorje, ravnatelje in ostale deležnike, ki so neposredno povezani z vzgojno-izobraževalnim procesom,  ter jim zagotoviti čim bolj nemoten potek učnega procesa – slišimo le  »učenje na daljavo poteka učinkovito«, pa je res tako? Realnost je povsem drugačna – z vsakim dnem je več vprašanj, občutka negotovosti se ni mogoče znebiti.

Če ministrica želi svoje napovedi postopnega vračanja otrok v vrtce, učencev in dijakov v osnovne in srednje šole uresničiti, bi morala – če ni že prepozno – prisluhniti predvsem tistim, zaradi katerih vzgojno-izobraževalni sploh poteka – »praktikom«!, ne le »strokovnjakom«, hkrati pa pravočasno posredovati jasna navodila, kako naj se ob zagotavljanju zdravstvene varnosti varstvo otrok in pouk v šolah zagotavljata.   Če teh navodil vzgojno-izobraževalni zavodi ne bodo prejeli v obljubljenem roku, predstavnik šolskega sindikata opozarja, da bodo opravili razmislek, ali šole in vrtce sploh odpreti 18. maja.

Treba bi bilo pripraviti življenjska priporočila tudi z upoštevanjem dejstva, da naj bi nekateri učenci še naprej nadaljevali s šolanjem na daljavo. Treba bi bilo razkriti scenarije poteka šolskega leta od septembra dalje – za koga se bo morda šolsko leto nadaljevalo doma, kako se bo nadoknadil primanjkljaj  učencev v znanju? Se bodo učne težave učencev samo še poglabljale – pa ne po njihovi krivdi – krivično, mar ne!

Ker ni bilo odgovorov, ko bi ti že morali biti, smo v LMŠ sklicali nujno sejo, na kateri smo odprli razpravo o trenutnem  stanju na vzgojno-izobraževalnem področju. Mnenje zdravstvene stroke je treba upoštevati, a ministrica bi morala predstaviti scenarije, povedati, kdaj in kako se  bodo vnovič zagnali vrtci in šole v tem šolskem letu in kako bo šolsko leto potekalo od septembra dalje. Ministrica je imela priložnost odgovoriti na naša številna  vprašanja, a žal te možnosti ni izkoristila, kaj šele prevzela politično odgovornost. Upravičeno se sprašujemo, ali je res ona tista, ki sprejema te odločitve, ali namesto nje to počno drugi?

Ker pa ljudje potrebujejo odgovore takoj, smo se v LMŠ odločili, da jih poiščemo za vas. Pošljite nam vprašanja, nejasnosti na info@strankalms.si in naša poslanca Lidija Divjak Mirnik in Aljaž Kovačič bosta priskrbela odgovore.

Dopis 13.5. : Odgovore na vaša vprašanja lahko najdete na tej povezavi.

Lidija Divjak Mirnik sprejema vprašanja o šolstvu

Skupaj do odgovorov v šolstvu – učenci, dijaki, starši, učitelji – pošljite nam vprašanja. Naša poslanca Lidija Divjak Mirnik in Aljaž Kovačič bosta poskrbela za odgovore.Vprašanja nam lahko pošljete na info@strankalmsi.si ali kar zapišete v komentarVeč na www.strankalms.si/skupaj-do-odgovorov-v-solstvu-posljite-nam-vprasanja/

Objavil/a Stranka LMŠ dne Četrtek, 07. maj 2020