Rudi Medved: Soba s popačeno sliko ali kako SDS ugrablja volilne okraje

Ni pomembno, ali bodo parlamentarne volitve ustavne, pomembno je, da zmagajo naši. Tako izpolnjevanje odločbe ustavnega sodišča vidi stranka SDS, ki je volilne okraje narisala po svoje. Meje spreminja tako, da jih ne spreminja, prikimavajo pa ji tudi tiste stranke v vladajoči koaliciji, ki so še do nedavnega zagovarjale ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. Rešitev, da bi volili poslanke in poslance državnega zbora tako, kot volimo evroposlance, je bila lansko jesen zrela za potrditev v parlamentu. Stranka SDS je to preprečila tako, da je Jelinčiču izpulila poslanko, s tem pa je zmanjkal glas za spremembo volilnega zakona.

Zdaj so v SDS malo pobrkljali po okrajih in razložili ministru za javno upravo, da je to njegov predlog in naj ga uskladi s koalicijo. Ampak samo s koalicijo, opozicije naj ne pripušča zraven. Vladajoči bodo tako pomembno odločitev, kot je ta, kako bomo državljanke in državljani, torej vsi, ne samo privrženci SDS, volili, sprejeli kar sami. Kaj zato, če niti približno ne bo izpolnjevala odločbe ustavnega sodišča. Zakon je sicer jasen in določa, da naj bo v vsakem volilnem okraju približno enako število prebivalcev. Po logiki SDS je to tako, da če je nek volilni okraj 4x večji od drugega, to res ni v redu. Če pa to uredimo tako, da je samo 3x večji, je pa to že približno enako. Narisali bodo tako, da volilni okraj Grosuplje ne bo več 4x večji od volilnega okraja Hrastnik, ampak le še 3x, torej bosta “približno” enaka. Slovar slovenskega jezika pojem “približno” opisuje s primeri, da nekaj tehta približno sto kilogramov, da ima mesto približno sto tisoč prebivalcev, da je nekaj približno enako dolgo, da miza stoji približno sredi sobe.

Za slehernega, ki kolikor toliko obvlada slovenščino, dovolj jasno. Ampak SDS je očitno prepričala ostale koalicijske stranke, da miza, ki stoji v kotu sobe, v bistvu stoji približno sredi sobe. Zato je najmanj, kar lahko storijo koalicijske stranke SMC, NSi in DeSUS, da premaknejo to mizo vsaj približno na sredo, ali pa zapustijo sobo, kjer je realnost popačena. S pristankom na risanje volilnih okrajev po logiki SDS namreč sodelujejo pri ugrabitvi pravil za prihodnje volitve v državni zbor, hkrati pa odrekajo enakopravnost tako svojim volivkam in volivcem kot tudi svojim kandidatkam in kandidatom.

Rudi Medved, poslanec LMŠ in nekdanji minister za javno upravo