Rudi Medved: Ko se ministri ne vmešavajo v svoje delo

V tej vladi se ministri ne vmešavajo v svoje delo. Ve se, kdo odloča. V tej koaliciji se stranke ne vmešavajo v svoje programe. Ve se, čigavega izpolnjujejo.

Ker, kdo pri zdravi pameti bi se sredi najhujšega vala epidemije, pa vrha še dosegli nismo, zavzeto ukvarjal z lokalnimi radijskimi in televizijskimi postajami. Tako zavzeto, da spiše spremembe medijskega zakona, s katerimi bi preuredil lokalno medijsko sceno.

Kdo ima v teh izjemno težkih zdravstvenih, socialnih, gospodarskih in družbenih razmerah sploh čas za to? To pa je nevestno delo v službi, to pa je zanemarjanje obveznosti, ki jih tej vladi nalaga sedanji trenutek.

Kaj je nenadoma narobe z lokalnimi mediji? Zakaj je potrebno spreminjanje lokalne medijske krajine? Ja, očitno tudi “ lokalci” ne dojemajo, kako je treba poročati o “izjemnih uspehih” vladajočih. Če se ne da “ta velikih” medijev zdisciplinirati čez noč, kljub temu, da jim cel kup “urednikov” s samim predsednikom vlade na čelu vsak dan zabičajo, kako naj poročajo, bodo šli pa od spodaj navzgor. Tam bo šlo lažje, menijo.

S pripiranjem ali odpiranjem denarne pipice bodo “lokalci” hitro peli po naše, menijo. Oziroma, malce preurediš pogoje, da sta nek lokalni radio ali televizija upravičena do državnega denarja, pa bodo tisti, ki že sedaj pojejo po naše, peli še glasneje. S tem se, brez sramu, v teh hudih časih ukvarjajo koalicijske strančice in vsem njim nadrejena stranka. Da bo, ko bo tega hudega enkrat konec, njihova medijska podoba brezhibna, njihovi dosežki nenadkriljivi.

Ampak, takole vsem na očeh je vendarle nemogoče skriti, da ta ideološko-pajdaška koalicija epidemijo že ves čas zlorablja kot špansko steno, za katero si podreja vse družbene podsisteme v državi. In ko bo tega hudega enkrat konec, se bomo zbudili v neko drugo Slovenijo.

Slovenijo po meri ene stranke ob asistenci strančic, ki očitno še vedno mislijo, da sokreirajo politiko vladajočih, v resnici pa služijo kot figovi listi navidezne koalicije. Tako kot zvesto uresničujejo program največje vladne stranke, lahko mirno rečemo, da vladno koalicijo sestavljajo 4 stranke in vse so SDS.

Vladajoči sanjajo dan, ko bodo vsi mediji v tej državi en sam medij. V predalu imajo tudi že nabor novinarskih vprašanj, ki jih bo dovoljeno postavljati. Prvo bo vsekakor: “Spoštovani predsednik, naštejte, prosim, največje uspehe vaše cenjene vlade.” Da pa bo ostal prizvok kritičnega novinarstva, bo drugo vprašanje: “Ampak, spoštovani predsednik, uspehov je bilo pa vendarle več. Prosim vas, da naštejete res vse uspehe.”

Takšno novo normalnost nam zadaj, za požarnim zidom epidemije pripravlja ta oblast. Če zaradi virusa ljudje izgubljajo občutek za vonj in okus, ta vladna koalicija izgublja občutek za orientacijo. In mediji so tu zato, da ji z nastavljanjem ogledala naravnavajo kompas.

Rudi Medved, poslanec LMŠ