Rudi Medved: Gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, so bili zaslišani nekdanji vodilni NPU-ja. Predsednik komisije, poslanec LMŠ Rudi Medved, je ob tem izrazil hvaležnost pričam, ki so se udeležili seje: “Pokazali so pogum, da so sploh upali javno spregovoriti, kaj se dogaja. Gre za to, da je v vrhu policije politika že postavila ljudi, ki so ji lojalni.”

“Vsi te ljudje so tam z eno nalogo – odstraniti vse kadre, na nižjih in višjih položajih, ki ne ustrezajo vladajoči politiki,” je poudaril in dodal, da so zato ustanovili celo neke delovne skupine za reševanje problema migracij in odpravljanje zaostankov. Te delovne skupine niso nič drugega kot odlagališče policistov, ki niso po meri vladajočih. Ti policisti so bili odstranjeni s prejšnjih položajev brez kakršnegakoli pojasnila. Sedaj so locirani v Tacnu v sobah za premislek, brez pravega dela.

“To pomeni tudi vpliv na preiskave znotraj NPU, saj kriminaliste in vodje preiskav, ki delajo na določenih primerih, umikajo sredi dela. Nato pa vodenje preiskave o nabavah zaščitne opreme prevzame kriminalist, ki je povezan z vlado,” je opozoril Medved.

Znotraj policije je javna skrivnost, da obstaja spisek ljudi, ki jih je treba s položajev odstraniti: “In takšnih neverjetnih in nenavadnih dogodkov in naključij je še in še. V nadaljevanju bomo z dodatnimi pričami lahko marsikaj dokazali.

 Že to, kar smo slišali danes, je dovolj, da lahko trdimo, da gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije in da je vrh policije na vseh ključnih točkah že zdaj spolitiziran, vse to pa vpliva na preiskave, ki so za vladajočo politiko moteče. Zato se nič ne premakne.”

Pojavile pa so se tudi informacije o listku z navodili, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, ki naj bi ga našli pri gospodarskem ministru Počivalšku. O tem je Rudi Medved dejal, da je “informacija o listku z navodili zelo zanesljiva in bomo ta dokument v nadaljevanju tudi terjali. Že samo dejstvo, da bi nekdo ministra poučil o ravnanju in ga obvestil o preiskavi, je zelo obremenjujoče.”

Komisija bo tudi širila časovno obdobje preiskovalne komisije. Tako bo lahko preiskovala zadeve, povezane s protesti, saj obstajajo indici, da se je v strokovno delo vpletala politika, ki je se je s tem zelo konkretno vmešala v operativno delo policije.