Rudi Medved: »Če si nekoč kupoval zobno pasto, ti je trgovec prodal edino kalodont. Tako danes stranka volivcu v volilnem okraju prodaja edinega kandidata.«

Natanko mesec dni je še časa za odpravo neustavnosti volilne zakonodaje. Premalo? Ne, če bi vsi, ki so za odpravo volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, držali besedo in ostali zvesti svojim načelom. LMŠ in ostale opozicijske stranke smo skupaj ponovno vložile v postopek uvedbo prednostnega glasu – najmočnejšega orodja volivcev. Ker smo odgovorni. In ker sedanji minister za javno upravo še vedno ni pripravil zakona o spremembah meja volilnih okrajev, pač pa se je zadovoljil le z nekimi skicami, ki ne spreminjajo praktično ničesar in so bolj v posmeh resnemu namenu izpolniti zapovedi ustavnega sodišča. 

Pa ima na mizi strokovno izrisane okraje in strokovno pripravljen zakon – zapuščino prejšnje vlade Marjana Šarca. Ampak, zdaj se ve, kdo odloča. Ker hegemonu v vladni koaliciji tiste rešitve niso pogodu, so malo pobrkljali po volilnih okrajih, spremenili pa skoraj nič. Po njihovem je trikrat večji volilni okraj približno enak trikrat manjšemu. Takšna matematika je razumljiva samo stranki SDS. Ali tako po novem računajo tudi podrejene koalicijske stranke, pa bo jasno, ko bo treba glasovati. Seveda, če prej ne snamejo koalicijskih očal in uvidijo, da pol metra dolga palica ne meri približno en meter, kot jih prepričuje SDS. In ugotovijo, da pobarvanke z volilnimi okraji ne vodijo v odpravo neustavnosti, ampak v strankarsko preračunavanje, od katerega volivci nimamo nič. Ostane nam vsiljen kandidat stranke na glasovnici in grenak priokus, da bomo v resnici zelo malo vplivali na to, kdo nas bo zastopal v parlamentu. Za razliko od prednostnega glasu, ki omogoča volivcu izbiro med več kandidati iste stranke. 

To je tako, kot je bilo nekoč davno v trgovini. Če si kupoval zobno pasto, ti je trgovec prodal edino kalodont, ker drugega ni bilo. Tako danes stranka volivcu v volilnem okraju prodaja edinega kandidata. Sodobni čas pa nam je prinesel izbiro. Sicer še vedno kupujemo zobno pasto, a na polici najdemo celo vrsto različic, da izberemo po svojem okusu. In zanimivo. Največji zagovorniki tržnega gospodarstva in konkurence vam na volitvah še vedno hočejo vsiliti le »kalodont«. Pa še ta je lahko v enem okraju trikrat dražji kot v drugem. 

Volitve so praznik demokracije, pravijo. Demokracija pa pomeni, da odloča ljudstvo. In ljudstvo mora za to imeti izbiro. 

Rudi Medved, poslanec LMŠ in nekdanji minister za javno upravo

Poglejte še, kako se je opozicija skupaj odzvala na predlog sprememb volilnih okrajev, ki so ga pripravili na Ministrstvu za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika.