Robert Pavšič: Dovolj je groženj novinarjem, politikom in posameznikom samo zato, ker se ne strinjajo z vami

Opažam, da je v tem obdobju konstruktivnost opozijije v javnosti videna in percipirana kot pasivnost. Pa je daleč od tega. Nočne in dnevne ure intenzivnega dela, ko je potrebno interventno zakonodajo predelati takoj, so postale stalnica. Vlagamo pripombe, strokovne službe delajo nenehno, vendar zaman. Zato se sprašujem, kako bi bilo, če bi bila situacija obrnjena. Zagotovo bi sedeli na neštetih nujnih sejah. Razumem, da smo v zapletenih časih. In seveda se v naglici vedno dogajajo tudi napake. Ampak to, čemur smo priča dandanes, pa presega vse meje.

Najprej se nam je zgodil kadrovski tsunami. Zamenjani so bili vrhovi vojske, policije, kriminalistov, NIJZ … Potem je vlada izključila parlament iz javnih financ, za dober teden umaknila vso javno kontrolo nad javnimi izdatki iz ERAR-ja (hkrati je izvedla za cca. 140 milijonov evrov nabav), z glasovalnim buldožerjem uvedla mega korona paket (in v njem zavestno pustila vse napake, na katere smo opozarjali), posegla v osnovne ustavne pravice vseh nas, vsako kritiko vidnejših javnih oseb napadla z osebno diskreditacijo, začela ”žugati” medijem … Da ne govorimo o vseh šlamastikah nabave zaščitne opreme, zavajanju glede osebnih ter družinskih povezav, in kar je najhuje, očitnemu zavajanju glede zakonske podlage te šlamastike. In vendar se resnica enkrat mora izkazati.

Fakti bruti se kažejo navzen kot milijardni krediti. Kot več desetmilijonski posli, čeprav bi jih država lahko sama sklepala in tako prihranila sredstva iz provizij. Zaradi korona-krize pa naj bi bila opozicija ”konstruktivna” in naj ne bi uporabljala demokratičnih ter pravnih instrumentov, ki jih imamo na razpolago. Ja, vsak naš poskus vsebinske kritike je takoj sprožil plaz obtoževanja, češ da zaviramo in nagajamo ob sprejemanju nujnih ukrepov. Seveda rabimo nujne ukrepe. Ampak dobre, ne pa polovične, neučinkovite ali celo protiustavne.

Zdaj je vrag vzel šalo. Sicer nas, draga koalicija, lahko vedno preglasujete. Ampak boste morali to narediti javno in argumentirano. Ne tako, kot ste na zadnji seji umaknili razpravo za podelitev dodatnih pooblastil vojski. Brez besed in brez argumentov. Samo zato, ker to lahko. Dovolj je groženj novinarjem, politikom in posameznikom, samo zato, ker se ne strinjajo z vami. Dovolj je skrivanja nevarnih in nepotrebnih ukrepov v interventno zakonodajo, češ da gre za ljudi. Ne, ne gre za ljudi. Za vas gre in za vašo neutolažljivo željo po oblasti. Tudi za ceno demokracije in tudi za ceno svobode vseh nas.

Žalostno je to, da je v vaših (koalicijskih) vrstah veliko dobrih ljudi, ki znajo razmišljati tudi s svojo glavo. Pa jim ne pustite. Še več, če zaradi nestrinjanja z vami iz vaših vrst izstopijo, jih celo tožite. In včasih v teh tožbah tudi zmagate. Kje je zdaj ”krivosodje”? A ja. Ga boste z nadaljevanjem tsunamija že popravili, da vam bo bolj poslušno. Ampak mi nismo ne slepi in ne gluhi. Nismo izgubili stika z realnostjo. Nismo in ne bomo tiho.

Dovolj je! Zdaj je potrebno dati tudi odgovore. Ne le PR-zgodbic in nenehnega strašenja ljudi. Začeli bomo na koncu. Opozicijske stranke zahtevamo sklic nujne skupne seje odbora za zunanjo politiko in kulturo zaradi depeše zunanjega ministrstva. To je nedopustno. SDS, SMC, NSi in DESUS. A takšne poteze dvigujejo naš mednarodni ugled, če zanemarimo neposreden napad na medije. Odgovor je na dlani, lahko pa si pred njim še vedno zatiskate oči.

Robert Pavšič, poslanec LMŠ