Robert Pavšič: Zakaj vlada prikriva ocene NIJZ o aktivno okuženih s koronavirusom?

Poslansko vprašanje Roberta Pavšiča Vladi RS.
Mediji so ponovno tisti, od katerih smo izvedeli, da naj bi se Vlada RS seznanila s poročilom Nacionalnega centra za krizno upravljanje, v katerem je objavljena tudi ocena Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede aktualnega stanja epidemije COVID-19. S tem dokumentom ste se v vladi seznanili, niste pa ga objavili – le zakaj?

Glede na to, da ste v zadnjih dneh NIJZ-ju očitali, »da se oddaljuje od dogajanja v realnosti, da hodijo za dogodki, ne pred njimi«, da bi si v vladi želeli, »da bi se NIJZ odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe in nasvete s spoznanjem, ki se kažejo«, se zdi, da želite še lep čas ostati v preteklosti, ko so bili vaši »rigorozni« ukrepi, kot jih je danes na novinarski konferenci vlade poimenovala vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović, upravičeni. NIJZ pa je za razliko od vas, ki želi slediti in tudi sledi dogajanju v realnosti, korak pred dogodki – z ocenami, da je bilo 13. aprila pri nas aktivno pozitivnih bolnikov še 356, vas ni spodbudil k spremenjenemu načinu komuniciranja v medijih, ampak k zamolčanju.

Še naprej vodite in poročate o statistiki vseh okužb, ki jih je že več kot 1300 – seveda to upravičuje vaše ukrepe, ki jih očitno še nekaj časa ne nameravate sprostiti, ne poročate pa o aktivno pozitivnih bolnikih, ki jih je po ocenah NIZJ bistveno manj. Razumljivo, trenutnega stanja in nadzora, ki ga z rigoroznimi ukrepi izvajate nad državljani in vam še kako ustreza, kar naenkrat ne bi bilo več.

Skrbi nas, da molk ne pomeni nič drugega kot prikriti dejansko stanje v Sloveniji in srž težave epidemije novega koronavirusa. NIJZ namreč ocenjuje, da je od 356 aktivno pozitivnih bolnikov kar 136 varovancev domov za starejše ter 47 tam zaposlenih. Največje težave torej predstavljajo domovi starejših občanov, to potrjuje tudi dejstvo, da je v zadnjih 14 dneh polovica pozitivnih oseb izhajala prav od tam.

Ob vseh teh dejstvih se upravičeno sprašujemo, zakaj ste se odločili molčati, kaj še želite doseči, da bodo podatki NIJZ za vas sprejemljivi in se jih boste odločili upoštevati pri vašem komuniciranju na tiskovnih konferencah ter odločitvah postopnega sproščanja ukrepov, pri čemer ne gre zanemariti mnenja stroke. Vsaka vlada, ki je odgovorna do državljanov in državljank, bi si čim prej želela slišati tako pozitivnih številk, ki so napoved normalizacije vsakdana, oživitve javnega življenja, gospodarstva, vi žal ne – boste pri kriznih razmerah in rigoroznih ukrepih vztrajali toliko časa, dokler vam ne uspe »slediti vsakemu državljanu in državljanki« v imenu omejitve epidemije seveda, do takrat pa boste še kar govorili o tisoč in več okuženih? – Ja,  vsekakor se sliši bolj strašljivo.

Ob vseh dejstvih, pomislekih in strahu, ki me prevevajo ob branju medijskih novic, v katerih berem, kako vlada zamolči, kar ji v danem trenutku ne ustreza, vas sprašujem:

–        Vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci rekla, da vseh podatkov ni mogoče skomunicirati. Kako nameravate komunicirati v bodoče, da ne bo dvoma in občutka v javnosti, da se nekaj prikriva? Zakaj in na podlagi česa ste se odločili, da ravno o teh podatkih ne boste poročali?
–        Ali s podatki, s katerimi vsakodnevno seznanjate državljanke in državljane, upravičujete vaše vztrajanje pri ukrepih in »zelo postopnem« rahljanju le-teh. Glede na podatke NIJZ rigorozni ukrepi, ki jih je seveda treba sproščati tudi v skladu z mnenjem stroke, namreč niso več potrebni?
–        Je problem mogoče kje drugje, pa se ga želi prikriti na način, da ukrepi veljajo za vse državljanke in državljanke?  
–        Podatki, s katerimi vas je seznanil NIJZ, govorijo, da največje težave predstavljajo domovi za ostarele. Boste začeli reševati težave, ki jih povzroča epidemija COVID-19, tam, kjer te težave resnično obstajajo, ali pa boste z vztrajanjem pri ukrepih nadaljevali s preusmerjanjem pozornosti od resničnih problemov?