Robert Pavšič: Se poslavljamo od javnega zdravstva?

Tisti, ki me spremljate, vidite, da na tej strani redkokdaj kaj napišem. Se mora zgoditi res nekaj posebnega, da na ta način izražam mnenje. Sem pač človek akcije in raje kaj naredim, če se le da. Ampak po tem članku in objavljenem navodilu sindikata v Mladini, kako gredo lahko družinski zdravniki med podjetnike in ustanovijo d.o.o., pa me je resno zaskrbelo za prihodnost. Ne le mojo, ampak našo skupno. Prosim, ne me narobe razumeti. Zdravnike neizmerno spoštujem in jim zaupam, vendar takšne poteze in namere, ki jih izpostavljajo v zapisu glede Muževiča in sindikata Praktik.um, naše zaupanje resno zamajejo. Če gre namreč le za plače in delovne pogoje, potem to še nekako razumem, saj si vsak lahko legitimno želi več, bojim pa se, da se te težnje nadgrajujejo v smeri privatizacije zdravstva. Če je to res, potem bomo v zelo kratkem času razbili naš model socialne oziroma solidarne države, saj odstopanju od javnega proti zasebnemu na posameznem nivoju po navadi sledijo še drugi. Potem pa ni več daleč, ko bodo profesorji šli med zasebnike in se bodo uvedle šolnine za študij (študij zdravnika specialista stane cca. 300.000 evrov). Privatizirajmo bolnišnice, lekarne, zavarovalnice, pošte, železnico … Skratka, nehajmo plačevati davke, s katerimi so taisti prišli do izobrazbe, plačali pa smo jo vsi. Zaskrbljujoče in žalostno.

Še enkrat! Ni moj namen pripisovati kakršnikoli agend posameznikom, saj vem, da je velika večina zdravstvenih delavcev na vseh ravneh iskrena, profesionalna in predvsem človeška. Kot politika pa me skrbi predvsem interes javnega, torej našega.
Ja, danes na seji odbora za zdravstvo bo še vroče, karte pa se bodo razkrile. Upam, da se motim, zdi pa se mi, da sem le naiven.

Robert Pavšič, poslanec in član odbora za zdravstvo DZ