Prvi dan zbiranja podpisov podpore začeli v Ljubljani, Zagorju ob Savi in Mariboru

Danes smo začeli zbirati podpise podpore za vložitev kandidature za evropske volitve. Nosilka liste kandidatov Irena Joveva je obiskala prestolnico, Zagorje ob Savi in Maribor kjer se je srečala z volivkami in volivci.

»Namen zbiranja podpisov podpore je v tem, da se na terenu srečamo z ljudmi in prisluhnemo njihovem pogledu na vez med Evropsko unijo in Slovenijo.« Zanimivo je slišati kako prebivalci Ljubljane evropsko zgodbo dojemajo v smislu odprtosti mej in priložnosti za turiste, ki jih je v prestolnici iz leta v leto več ter številnih projektov, ki so bili končani s pomočjo evropskega denarja.

Povsem drugačen pogled na odnos Unije do Slovenije pa imajo prebivalci Zagorja ob Savi in okolici, ki pričakujejo večji obseg črpanja evropskih sredstev. »Domačini ocenjujejo, da živijo na degradiranem območju, ki bi potrebovalo predvsem boljše cestne povezave v nadaljevanju pa evropska sredstva za razvoj majhnih in srednjih podjetij, ter za investicije v razvoj turizma« je obisk Zasavja strnila Joveva.  

Prvi dan zbiranja podpisov podpore je Irena zaključila v Mariboru, kjer se ji je pridružil tudi kandidat na listi LMŠ Rudi Spruk. Tam  sta se srečala s pregovorno veselimi Štajerci, ki v veliki večini zelo podpirajo članstvo Slovenije v EU, tudi zaradi bližine sosednje Avstrije in zaposlitvenih priložnosti, ki so tam na voljo. »Na vprašanje kaj bi lahko, kot evroposlanca naredila za državljane, so nama Mariborčanke in Mariborčani najpogosteje odgovorili, da si želijo nekoga, ki bi se zavzel za poenotenje zaposlitvene politike,« ugotavlja Irena Joveva. »Namreč, zaradi zaposlitve v eni državi in plačevanja prispevkov v drugi, prihaja do zmede

Želijo si predvsem nekoga, ki se bo glasno zavzel za poenotenje plač za slovenske delavce v različnih državah Unije. Delavci velikih multinacionalk, ki imajo svoje obrate pri nas dobivajo za enako delo manjše plačilo, kot v na primer večjih državah.

Drugi dan zbiranja podpisov podpore za vložitev kandidature za evropske volitve bo nosilka liste stranke LMŠ obiskala Domžale, Slovenske Konjice in Ptuj.