Program LMŠ smo pisali v dobri veri, da lahko naredimo nekaj dobrega za državljanke in državljane, brez fig v žepu in podcenjevanja ljudi

Program stranke LMŠ, ki je nastajal v sodelovanju s številnimi strokovnjaki, bomo v LMŠ potrdili na posebnem programskem dogodku najpozneje do konca leta. 

Glavna usmeritve našega programa so:

·       Javno zdravstvo

·       Prehod na zeleno gospodarstvo

·       Okolju prijazna politika

·       Digitalna preobrazba

·       Pokojninski sistem

·       Javni sektor

·       Vrnitev neodvisnosti institucij

·       Depolitizacija nacionalnovarnostnega sistema

Za kaj se zavzemamo, kakšna so stališča stranke, katere vrednote zagovarjamo in branimo, je razvidno iz naših ravnanj – od dela v državnem zboru, tematskih okroglih miz, ki jih organiziramo, do javnih nastopov in izjav. 

Jasno je – in to nenehno poudarjamo, nazadnje je to v pismu opozicijskim strankam vnovič zapisal predsednik stranke Marjan Šarec -, da je za prihodnost Slovenije pomembna skupna osnova, skupni imenovalec, ki mora biti v tem trenutku tudi “antijanša”.

Plitko in zgrešeno, premalo poglobljeno in morda tudi poniglavo je razmišljanje, da je politika “antijanša” zgolj nasprotovanje aktualnemu premierju Janezu Janši. Nikakor. Gre za nasprotovanje njegovi destruktivni miselnosti in potezam, s katerimi ob pomoči in podpori servilnih koalicijskih partnerjev krati demokracijo, uvaja zametke avtoritarnega, si z nastavljanjem vdanih posameznikov podreja neodvisne institucije oziroma jih onemogoča ter ne skriva skomin po nadzoru vsega in vseh. “Antijanšizem” hkrati pomeni normalizacijo države, vrnitev demokracije in vrednot humanistične družbe, na katerih je zgrajena Evropa. Gre za vnovično vzpostavitev sistema vrednot, etičnih standardov, ravni komunikacije in za dojemanje, kaj je prav in kaj narobe. Trenutno živimo v državi, kjer je laž postala resnica in resnica laž. Zato smo prepričani, da vrnitev zaupanja v državo in politične stranke ter gospodarski, družbeni, socialni in zeleni napredek niso mogoči brez obsodbe janšizma.

Tako kot smo morali po II. svetovni vojni obsoditi fašizem, da smo lahko zgradili novo demokratično Evropo, je treba obsoditi janšizem, da lahko zgradimo državo, ki bo prijazna do vseh, zelenih, modrih, rdečih, zlatih, starih in mladih, LGTB skupnosti, … vseh, ki si želijo normalne, svobodne in svobodomiselne, socialne, demokratične, zelene in napredne družbe, usmerjene v prihodnost.  

Tako kot vse stranke, bo tudi LMŠ pravočasno in podrobneje širši javnosti predstavila svoj program, ki smo ga pisali v dobri veri, da lahko naredimo nekaj dobrega za ljudi ter brez fig v žepu in podcenjevanja ljudi.