PROF. DDR. BORIS TURK NA JAVNI TRIBUNI O ZNANOSTI

Raziskovalke in raziskovalci, zbrani v neformalni iniciativi Shod za znanost, ki deluje v okviru March for Science, si prizadevajo ozavestiti javnost, da brez znanosti ni prihodnosti ter da je edina pot Slovenije v gospodarsko rast in uspeh usmeritev v razvoj. S tem se strinja tudi prof. ddr. Boris Turk, ki je v četrtek, 17. maja, kot gost sodeloval na javni tribuni v Štihovi dvorani v Cankarjevem domu, kjer so s predstavniki političnih strank zadnjega sklica državnega zbora razpravljali o razvojno-raziskovalni dejavnosti in dali strankam priložnost, da predstavijo svoja stališča do tega področja.

Prof. ddr. Boris Turk je poudaril, »da je znanost nujna in da brez nje ne bomo preživeli, trenutna slika pa kaže, da gremo naprej v 20. stoletje, čeprav smo v 21. Slovenski znanstveniki so inovativni, a davčna politika jim ni naklonjena, poleg tega pa se ne izvaja strateški dokument, sprejet v parlamentu že leta 2011 – namreč zaveza, da se 1 % javnih sredstev nameni znanosti. Ta sredstva so izgubljena, z njimi pa tudi več generacij tistih, ki bi morali vzgajati naslednike. Zato je treba začeti spoštovati in izvajati ta dokument ter se zavezati v dolgoročno vlaganje in ustvarjanje okolja, ki bo privabljalo uspešne raziskovalce, vključno z ureditvijo davčnega statusa slovenskih raziskovalcev migrantov. Gre za naložbo na dolgi rok, kajti le na ta način bomo zagotovili lepšo prihodnost za Slovenijo, kar pa ne sme biti projekt ene same stranke in ene same vlade.«

Prof. ddr. Boris Turk je med drugim opozoril tudi na podhranjeno komuniciranje znanosti v medijih ter splošen problem informiranja in ozaveščanja javnosti o znanstvenih dosežkih in pomenu znanosti in raziskav za prihodnost in razvoj naše družbe.