Pridobili smo nove podatke, vlada je še naprej lagala o številu ventilatorjev #Interpelacija

Ne le 168, kot so sprva zatrjevali. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 je bilo v slovenskih bolnišnicah vsaj 453 ventilatorjev.

Po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja smo v LMŠ od 13-ih bolnišnic zahtevali število ventilatorjev, ki so jih posamezne bolnišnice imele ob menjavi oblasti.

Zakaj je to pomembno?

Ker je vlada z lažnimi podatki o številu ventilatorjev skušala ustvariti vtis izrednih razmer in poiskati alibi za nakup predragih ventilatorjev, ki so jih dobavljali izbrani posredniki,  s čimer jim je vlada omogočila bajni zaslužek. S tem pa je omogočila vojno dobičkarstvo. To je storila v več korakih.

1. USTVARJANJE VTISA IZREDNIH RAZMER

»Kot je rekel minister Počivalšek, mi smo bili na nič, nič ventilatorjev. In bilo je potrebno čim prej nabaviti.« To so besede podpredsednice SDS in državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše Jelke Godec.

Že pred imenovanjem na položaj je tedaj še kandidat za zdravstvenega ministra Tomaž Gantar razlagal, da imamo samo 168 ventilatorjev, od tega le 20 ali 30 prostih.

Ti lažni podatki so služili kot alibi za nakup 220 novih aparatov. Neustreznih. Dragih. Preplačanih. To ni reševanje življenj, kot so skušali prikazati, ampak je to reševanje denarnic nekaterih izbrancev.

2. NEPREGLEDEN SISTEM ODLOČANJA IN NAROČANJA OPREME

Vlada je za naročila in nakupe opreme zadolžila strokovno povsem nepodkovani Zavod za blagovne rezerve.

Ponudbe so zbirali na več elektronskih naslovih – in s tem zameglili preglednost. Vlada je ustanovila medresorsko skupino, gospodarsko ministrstvo svojo projektno skupino. Pristojnosti so selili, jih nato še bolj razpršili, pač po načelu »vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren«.

Ta sistem je v naprej načrtovani manever pranja rok.  Sklepamo lahko namreč, da je vlada v zavetju te nepreglednosti lahko nemoteno prikrivala negospodarne posle.

3. ONEMOGOČANJE NAKUPOV OPREME BREZ POSREDNIKOV

Več kot očitna negospodarnost so tudi posredniki. V vladi so jim rekli »slovenski dobavitelji«. In utemeljevali, da veljavna zakonodaja – kar je sicer laž – drugačne poti ne dopušča.

Kako prikladen izgovor. Idealen pravzaprav, če je cilj nekomu omogočiti zaslužek.

4. POSLI ZA IZBRANCE

Vlada je trasirala pot zaslužkarstvu oziroma vojnemu dobičkarstvu.

Zgovoren je primer posla z Geneplanetom. Epilog poznamo: preplačani ventilatorji (cena za kos: 36 400 €) in to povsem neustrezni.

Pa je bilo podobnih primerov – tudi pri nabavi zaščitnih mask – še veliko več. Denimo podjetje Acron, ki mu je vlada omogočila več kot 100-odstotne marže.

Iz tega lahko sklepamo, da je nekaj v naprej izbranih subjektov moralo zaslužiti. Da so morali dobiti priložnost za zaslužek.

Pomembno vlogo pri vsem tem pa je odigral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Morda ne kot vodja projekta, temveč zgolj kot izvrševalec, ki je delal po nareku, recimo predsednika vlade.

Tako je minister tudi klical na Zavod za blagovne rezerve ter ukazoval: »Bitenc bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj!«

Zaradi vsega navedenega danes obravnavamo interpelacijo zoper ministra Počivalška in mu med drugim očitamo:

  • prikrivanje dejstev, zavajanje javnosti in celo laži,
  • omogočanje negospodarnih nakupov,
  • klientelistično ravnanje.

Pričakujemo, da bo minister končno pojasnil, kaj od teh rabot je počel na lastno roko, kaj pa po naročilu Janeza Janše, saj je več kot očitno, da so velike dobičke kovala podjetja, ki so klientelistično in nepotistično  povezana z vplivnimi posamezniki stranke SDS, kar jasno nakazuje vpletenost vrha. 

Tudi zato je vlada Janeza Janše sprejela tako imenovano vladno poročilo, ki je navaden pamflet poln neresnic, zavajanj, manipulacij in prikrojevanja dejstev ter podatkov, ki nikoli ne bo vreden papirja, na katerem je / bo natisnjen.

Minister je kriv. Vsaj politično. In to krivdo nosi, vsaj objektivno, tudi celotna vlada. Ta nima več našega zaupanja, zato jo pozivamo, da stori vsaj eno častno dejanje in odstopi. V celoti.