Prestop poslanca je kot presaditev organa – Marjan Šarec za Nedelo

izsek iz intervjuja

Novejše raziskave javnega mnenja kažejo, da je LMŠ prva ali druga stranka po priljubljenosti. Kaj ste pričakovali po odstopu s premierskega položaja?

Kaj vem, ali naj čisto verjamem anketam. Gotovo kažejo neko stanje, vendar se ne zanašam preveč na njih. Pričakoval sem volitve ali novo vlado. Velikih pričakovanj nimam in se vedno nekako prepustim dogajanju. Vsekakor pa sem vedel, da nismo rekli zadnje besede. Čeprav se je nekdo zdaj spomnil te puške v koruzo in vsi ponavljajo, ker je moderno. Kaj pa bi dosegel, če bi ostal in bi me vrgli čez nekaj mesecev. Ravno tako bi rekli, da nisem uspel obdržati vlade.

Dodal pa bi, da smo do odstopa uspeli postoriti kar nekaj dobrega. Javni dolg smo spravili na 68 odstotkov bruto domačega proizvoda, imeli smo proračunski presežek, uspelo nam je tudi v pogajanjih z javnim sektorjem, kakor je LMŠ obljubila, smo davčno razbremenili regres. Pripravili smo nov volilni sistem, vendar se je zadeva tako dolgo mlela, da je padla v vodo in očitno bo nov sistem še vedno isti. Državo smo pustili v dobrem stanju.

Kakšno je vaše mnenje o SDS?

Ker z njo nismo šli v koalicijo, je vse jasno Težko je kaj določenega reči o njeni usmeritvi. Njena ustanovitelja Jože Pučnik in France Tomšič sta bila socialdemokrata, leta 1994 pa je niso sprejeli v socialistično internacionalo. Takrat je naredila preobrat in iz kandidatke za socialistično internacionalo je šla na pot, na kateri je postala desna stranka orbánovskega tipa, kakršna je zdaj. Je pa danes edina stranka, katere predsednik je bil član zveze komunistov.

Nekateri v SDS bi vas postavili pred sodišče tudi zaradi praznih skladišč zaščitne opreme, ki so menda novo vlado pričakala ob začetku epidemije.

Jasno je, da so bili za nabavo zaščitne opreme zadolženi zavodi, tudi v drugih državah opreme niso nabavljale blagovne rezerve. Ob tistem o praznih skladiščih smo od Jelke Godec [državne sekretarke za področje zdravstva v kabinetu premiera] slišali tudi, da imamo nič ventilatorjev. Minister za zdravstvo Tomaž Gantar je na dan prisege te vlade govoril o 168, prav toliko jih navaja vladno poročilo, objavljeno v začetku maja. No, konec maja pa je Gantar razkril, da jih je bilo ob nastopu mandata te vlade 281. Morda tudi ta številka ni dokončna. Sicer pa je ob tem, da je pol sedanje vlade iste kot prej , naši vladi kaj očitati deplasirano.

Online članek na Delo.si