Premier: »Za Slovenijo je ključnega pomena proaktivna in uravnotežena zunanja politika.«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je na Brdu pri Kranju nagovoril zbrane veleposlanice in veleposlanike Republike Slovenije ter visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki se udeležujejo 23. rednega letnega posveta slovenske diplomacije. S prisotnimi je izmenjal tudi stališča o položaju Slovenije v mednarodni skupnosti in evropskih ter zunanjepolitičnih izzivih.

V svojem nagovoru je premier uvodoma poudaril, da ga »nekatera dogajanja v svetu in naši neposredni soseščini, ki vzpostavljajo dvom v univerzalno uveljavljena načela mednarodnih odnosov, mednarodno pravo in evropske vrednote, utrjujejo v prepričanju, da se je proti takemu ravnanju nujno zoperstaviti s proaktivno evropsko in zunanjo politiko, s proaktivno diplomacijo«, ter ugotovil, da ima slovenska diplomacija načelnost, konsistentnost in jasne prioritete, kar je zanj ključnega pomena za dobro delovanje.

Veličino diplomatskega poklica vidi v profesionalnosti in odgovornosti do države ter njenih nacionalnih interesov, pri tem pa je izrazil pričakovanje, da »bodo v vladi uspešno nadaljevali delo na prednostnih nalogah, ki so si jih zastavili«, čeprav ima Slovenija manjšinko vlado, a je ta operativna in usmerjena k rezultatom.

Nadaljeval je s pozivom gospodarski diplomaciji, da še naprej pomaga številnim slovenskim uspešnim in prodornim podjetjem odpirati vrata na tuje trge, hkrati pa se aktivno udejstvuje pri uveljavljanju Slovenije kot lokacije za neposredne tuje investicije.

»Usmeritve naše zunanje politike so jasne in so opredeljene v strateških dokumentih. Suverenost, demokracija, varnost, človekove pravice, pravna država in solidarnost so vrednote, ki predstavljajo temeljni okvir našega delovanja. Seveda pa je ključno, da se mednarodnih izzivov lotevamo v sodelovanju z drugimi državami,« je povedal predsednik vlade ter spomnil, da letos obeležujemo 15. obletnico članstva Slovenije v EU in NATO. Poudaril je, da »Slovenija ostaja zagovornica močne in učinkovite Evropske unije ter trdnega transatlantskega zavezništva.«

Dotaknil se je tudi prihodnosti Evrope, kjer upa na »razvoj varne, stabilne in uspešne Evropske unije, ki deluje v prid državljank in državljanov«, kar bo po njegovih besedah tudi jasno vodilo slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Premier ima visoka pričakovanja do prihodnje sestave evropskih institucij, »kajti prav od njihovega delovanja bo v veliki meri odvisen nadaljnji razvoj Evropske unije.« Po volitvah v Evropski parlament si želi »prevlade integrativnih evropskih sil, ki bodo usmerjene v prihodnost.«

V nagovoru je omenil nam bližnjo regijo Zahodni Balkan, saj je stabilnost te regije za Slovenijo strateškega pomena. »Še naprej si prizadevamo za ohranjanje evropske perspektive vseh držav regije, hkrati pa države spodbujamo k ustreznim reformnim procesom, zlasti na področju vladavine prava.«

»Pomembno sporočilo regiji bi gotovo bila tudi implementacija arbitražne odločbe o slovensko-hrvaški meji, ki je dokončna in zavezujoča za Slovenijo in Hrvaško. Cilj Slovenije je vseskozi dogovorna uresničitev razsodbe, žal pa Hrvaška, članica Evropske unije in NATA, vztrajno zavrača spoštovanje odločbe arbitražnega sodišča. Ravnanje Hrvaške je nesprejemljivo in vzbuja skrb o stanju vladavine prava, ki je osnova za zaščito ostalih evropskih vrednot,« je še dodal.

Pred zaključkom nagovora je nanizal še nekaj splošnih usmeritev, ki jim mora Slovenija slediti v prihodnosti. Med najpomembnejše sodijo: graditev dobrih odnosov s sosedami na vseh področjih, krepitev bilateralnih odnosov z državami, s katerimi delimo interese, sledenje uravnoteženi zunanji politiki, zasledovanje aktivne vloge v mednarodnih organizacijah ter aktiven pristop pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, pri čemer je pomembno, da še naprej vlagamo tudi v lasten obrambni in varnostni sistem.

Ob zaključku nagovora se je vsem navzočim zahvalil za njihovo delo ter zaželel »dobro razpravo v okviru posveta in da nadaljujete svoje odlično delo v korist Slovenije še naprej.«

Letošnji dvodnevni posvet, ki se je začel v torek, je posvečen obravnavi aktualnih vprašanj mednarodne skupnosti in prihodnosti Evropske unije ter pripravam na predsedovanje Svetu EU. Med posvetom bodo predstavljene tudi priprave na Strateški forum Bled 2019 in aktivnosti slovenske diplomacije v prihodnjem letu.

Foto: Tamino Petelinšek/STA