Premier Šarec s kitajskim predsednikom vlade o možnostih poglabljanja odnosov med državama

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se 11. in 12. aprila 2019 v Dubrovniku udeležuje 8. vrha pobude 16 + 1, srečanja predsednikov vlad držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Danes, ob robu prvega dne vrha 16 + 1, se je predsednik vlade Šarec srečal s predsednikom Vlade Ljudske Republike Kitajske Li Keqiangom.

Predsednika vlad sta na srečanju potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama, ki se poglabljajo na številnih področjih. Slovenski premier je izpostavil pomen krepitve dvostranskega gospodarskega sodelovanja in izrazil zadovoljstvo nad kontinuirano rastjo blagovne menjave med državama. Za Slovenijo, ki ima izvozno usmerjeno gospodarstvo, je pomembno, da sodelovanje v pobudi 16 + 1 odpira vrata slovenskim podjetjem. Med perspektivnimi področji sodelovanja je slovenski premier izpostavil avtomobilsko industrijo, farmacijo, visoke tehnologije, civilno letalstvo in znanost.

Slovenski premier je predsednika vlade Li Keqianga ob koncu srečanja povabil na obisk v Slovenijo. 

Predsednik vlade se je danes srečal tudi s predstavniki slovenskih podjetij, udeleženci poslovnega foruma 16 + 1. Seznanil se je s pričakovanji in izkušnjami predstavnikov slovenskih podjetij, vezanimi na gospodarsko sodelovanje s Kitajsko. Na srečanju so bila izmenjana stališča o priložnostih, ki jih ponuja sodelovanje Slovenije v pobudi 16 + 1. Izpostavljen je bil pomen udeležbe slovenskih predstavnikov na poslovnem forumu, ki se letos osredotoča na področja infrastrukture in naložb, inovacij, trgovine ter turizma. 

Na jutrišnjem plenarnem zasedanju bodo voditelji razpravljali o smernicah, ki bodo predstavljale program delovanja pobude za obdobje do naslednjega srečanja. Smernice naslavljajo sodelovanje na številnih področjih, kot so trgovina, kmetijstvo, finance, zdravstvo, znanost in gozdarstvo. 

O pobudi 16 + 1 

Pobuda 16 + 1 je bila ustanovljena leta 2012 z namenom spodbujanja poslovnih in investicijskih odnosov med Kitajsko ter 16 državami srednje in vzhodne Evrope (Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija). Platforma 16+1 je komplementarna odnosom EU – Kitajska. 

Pobuda prinaša priložnosti za sodelovanje med Kitajsko in evropskimi državami ter njihovimi gospodarstveniki na različnih področjih od industrije, trgovine in naložb, infrastrukture, transporta in logistike, energije, kulture ter izobraževanja do turizma. V okviru pobude vsako leto potekajo srečanja na najvišji ravni. Vrh 16 + 1 so do zdaj gostili Varšava (2012), Bukarešta (2013), Beograd (2014), Suzhou (2015), Riga (2016), Budimpešta (2017) in Sofija (2018).

Foto: Tamino Petelinšek/STA