Premier Šarec na obisku v Vatikanu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je mudil na uradnem obisku v Vatikanu. V dopoldanskih urah ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek, srečal pa se je tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Ob zaključku obiska se je premier udeležil razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov v Vatikanskih muzejih.

V pogovorih s papežem Frančiškom sta sogovornika poudarila prijateljski odnos med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. »Vzpostavljeni dialog o dvostranskih odnosih cenimo in ga želimo nadaljevati,« je bilo eno ključnih sporočil premierja ob obisku. Predsednik vlade Šarec je papeža Frančiška spomnil na odprto vabilo za obisk Slovenije. 

Največ pozornosti sta v pogovoru namenila aktualnim krizam in izzivom, s katerimi se sooča mednarodna skupnost. Slovenija in Sveti sedež imata sorodne poglede in ocene glede številnih pomembnih globalnih vprašanj, ki jih aktivno obravnavata tudi v okviru multilateralnih forumov.

Predsednik vlade je po srečanju ocenil, da so pogovori potekali zelo odkrito in iskreno. »Dotaknila sva se zelo široke palete problematike in vsebin. Pogovor ocenjujem kot zelo dober. Ponovil sem vabilo papežu za obisk Slovenije. Verjamem, da lahko z nadaljnjim sodelovanjem v konstruktivnem duhu veliko prispevamo k razreševanju problemov.«

Veliko pozornosti sta namenila tudi razmeram na Zahodnem Balkanu, kjer je premier ponovil, da Slovenija močno podpira stabilnost in napredek regije, saj je oboje tudi v strateškem interesu celotne Evrope.

»Oboji si prizadevamo za isti cilj, se pravi, da se čim prej začnejo pogovori oz. pogajanja o širitvi EU na Zahodni Balkan. Če EU na tem področju ne bo aktivna, lahko nastanejo težave.«

Z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom sta govorila o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem in aktualnih mednarodnih temah. 

Popoldne se je premier udeležil še razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov v Vatikanskih muzejih, ki so jo odprli minister za kulturo Zoran Poznič, direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin. 

Predsednik vlade je na sprejemu ob dnevu državnosti, ki je sledil odprtju razstave, poudaril, da smo lahko izredno ponosni in veseli, saj gre za prvo slovensko razstavo v Vatikanu. »Jože Plečnik je največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Bil je globoko religiozen človek, kar je morda manj znano, zato ni naključje, da je ustvarjal predmete, ki jih lahko danes občudujemo. Zahvaljujem se vsem, ki so omogočili to razstavo, na katero smo lahko izjemno ponosni. To je za Slovenijo velik dogodek.«

Razstava bo v Vatikanskih muzejih na ogled vse do 7. septembra.

Foto: Tamino Petelinšek, STA