Premier ob odprtju japonske tovarne robotov poudaril pomen investicij z visoko dodano vrednostjo

Japonsko podjetje Yaskawa je v Kočevju odprlo prvo evropsko tovarno robotov za avtomobilsko industrijo. Slavnostni govornik, predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je v svojem nagovoru poudaril pomen investicij z visoko dodano vrednostjo.

»Vesel sem, da smo danes v Kočevju, na območju, ki je dolga leta veljalo za nerazvito in neperspektivno območje. Šele po osamosvojitvi so se stvari začele spreminjati in danes, po dolgi poti, smo tukaj. Zahvala gre Občini Kočevje, ki je prepoznala, kaj to območje potrebuje,« je še nadaljeval premier, ob tem pa spomnil tudi na zasluge prejšnje vlade, ki je imela pri projektu nemalo težav, pa je vendarle vztrajala.

Ker imata Slovenija in Japonska tradicijo dobrih odnosov, premier verjame, da se bodo ti odnosi v prihodnosti še izboljševali. Ob tem je spomnil še na pomembnost sodelovanja med EU in Japonsko ter pomen lani podpisanega prostotrgovinskega sporazuma.

»Prihodnost je že skoraj tu, in če se bomo zapirali v stare okvirje, bosta šla razvoj in tehnologija mimo nas. Iskrena hvala vsem, ki ste vložili ves svoj trud in zanje, da smo danes lahko tukaj.«

Yaskawa Electric Corporation je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in oblikovalec smernic v razvoju tovrstne robotike. Korporacija s 104-letno tradicijo po svetu zaposluje okoli 14.500 ljudi. V Sloveniji je prisoten več kot dve desetletji, saj je lastnik ribniških podjetij Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija. Po besedah lastnikov bo imel nov obrat od 200 do 250 zaposlenih, na leto pa bodo v začetni fazi proizvedli predvidoma okoli 4.000 robotov, kasneje pa do 6.000. Naložba je vredna okoli 25 milijonov evrov, pri čemer jo je vlada v imenu države podprla z nekaj več kot 5,6 milijona evrov subvencije oziroma spodbud. Nov proizvodni obrat in nov evropski razvojni center za robotiko, ki ga nameravajo postaviti v naslednjih letih, bosta pokrivala približno 80 odstotkov tržnega povpraševanja po robotih v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Foto: Tamino Petelinšek/STA