Premier nagovoril zbrane na 50. obletnici Zveze paraplegikov Slovenije

Zveza paraplegikov Slovenije letos pod sloganom »Naš korak se vrti že pol stoletja« obeležuje svojo 50. obletnico obstoja. V sklopu različnih prireditev, ki potekajo preko celega leta, so danes v Pacugu organizirali slavnostno akademijo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik Vlade RS Marjan Šarec.

Predsednik je uvodoma spomnil na različne zgodbe, s katerimi se soočajo zbrani. »Veliko je spominov, čustev in težkih zgodb. Pa vendarle je ta obletnica vaše zveze priložnost, da si vsak izmed vas in nas reče, da če je včasih telo zlomljeno, je še bolj pomembno, da duh ostaja trden in nikoli zlomljen. Duh je tisti, ki nas ohranja pri življenju, ki nam daje voljo, energijo in moč za soočanje z vsakdanjimi problemi.«

Nadaljeval je, da sta z ministrico za delo, družino in socialne zadeve danes zagotovo slišala izražene težave ter česa si v zvezi najbolj želijo. »Država bo tudi v bodoče morala poskrbeti za vse državljanke in državljane, vendar je le s sodelovanjem možno doseči premike naprej. Vedno moramo imeti pred seboj cilj in cilj z vaše strani je zagotovo nekaj sprememb na področju zakonodaje in predvsem koncesija. Verjamem, da bova z ministrico znala to prenesti naprej in da bo posluh tudi na strani pristojnih ministrstev. Pa ne le posluh, ampak da se bo tudi kaj premaknilo,« je še poudaril predsednik vlade.

V nadaljevanju je pohvalil delo direktorja Doma paraplegikov Pacug, saj je za uspešno delo in razvoj potrebna vizija, ki pa mora biti tudi tržno naravna.

»Nismo vedno zadovoljni z vsem, kar postorimo, in nismo zadovoljni s stanjem, kakršno naj bi bilo v državi, ki velja za razvito, velja za del zahodnega sveta. To se najbolj vidi na področju sociale in na področju ranljivih skupin. Na področju tistih, ki jim je bilo na neki točki življenja onemogočeno, da bi delali tako, kot so delali do takrat. Samo s sodelovanjem in neomajno voljo duha lahko dosežemo velike spremembe. In verjamem, da jih bomo,« je še zaključil misli premier in zbranim čestital ob jubileju.

Zveza paraplegikov Slovenije z različnimi prireditvami želi družbo opozoriti na težave paraplegikov in tetraplegikov pri vsakdanjem »vrtenju njihovega koraka«, hkrati pa želijo tudi pohvaliti spremembe v družbi, ki jim te korake v zadnjih petdesetih letih vsakodnevno lajšajo.

Ob koncu slavnostne akademije so predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik zveze Dane Kastelic in ustanovni član zveze tetraplegik Jože Globokar na dvorišču Doma paraplegikov Pacug simbolno posadili rdeče vrtnice. S tem dejanjem so želeli opozoriti na najtežje poškodovane člane, ki so postali tetraplegiki zaradi skoka na glavo v vodo.

Organizacija slovenskih paraplegikov in tetraplegikov je bila ustanovljena 16. 4. 1969 v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani. Danes je Zveza paraplegikov krovna nacionalna invalidska organizacija, ki strokovno sodeluje pri oblikovanju posebnih socialnih programov in s sofinanciranjem društev omogoča njihovo izvajanje. V Zvezo paraplegikov Slovenije (ZPS) je vključenih približno 98 % vseh oseb s poškodbami in obolenji hrbtenjače v Republiki Sloveniji. Na zadnji dan lanskega leta je bilo v članice ZPS včlanjenih 1055 oseb; od teh sta približno dve tretjini paraplegikov, ena tretjina pa tetraplegikov. Podobno razmerje je tudi med moškimi in ženskami. Najpogostejši vzroki paraplegije (ohromelost spodnjih udov) in tetraplegije (ohromelost vseh udov) so poškodbe, povzročene v prometnih nesrečah, pri padcih z višine (z dreves, stavb, z zmajem, s padalom …) in skokih v vodo, ter različna obolenja hrbtenjače. Najpomembnejše dejavnosti zveze so: obnovitvena rehabilitacija, osebna asistenca, prilagajanje grajenega okolja, izobraževanje in kulturne aktivnosti, šport paraplegikov ter socialna vključenost.

Foto: Stanko Gruden/STA