Premier nagovoril diplomatski zbor ob začetku novega leta

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec in gospa Barbara Iskra Šarec sta skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in gospo Tanja Pečar na Brdu pri Kranju gostila sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta.

Predsednik vlade je v svojem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da se lahko sreča z veleposlaniki v Republiki Sloveniji s pričakovanji, da se bodo odnosi z državami, ki jih veleposlaniki predstavljajo in zastopajo, še naprej uspešno krepili na vseh področjih. 

Slovenska zunanja politika še vedno ostaja v znanih okvirih svojih dosedanjih strateških zunanjepolitičnih usmeritev, pri tem pa je premier poudaril, da mednarodni položaj Slovenije in tudi njeno zunanjepolitično naravnanost opredeljujeta zlasti članstvo v EU ter NATO. To določa tudi prednostne naloge našega zunanjepolitičnega delovanja. »Pri tem se seveda zavedamo pomena širšega mednarodnega okolja, kjer se bomo izzivov lotevali z bolj proaktivno zunanjo politiko, tudi z iskanjem priložnostnih zavezništev.«

»V Sloveniji verjamemo v prihodnost Evropske unije in storili bomo vse, da postane še močnejša, trdnejša in učinkovitejša. Ko gre za Slovenijo, je pomembna ugotovitev, da v slovenski politiki in širši javnosti obstaja visoka podpora takšni Evropski uniji. V tej smeri bomo še posebej delovali v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU in pri njegovi izvedbi v drugi polovici leta 2021.«

Spomnil je tudi na prihajajoče evropske volitve, ki bodo v marsičem opredelile novo politično podobo EU, in izrazil željo, da je to podoba liberalne, v svet odprte Evropske unije. 

»Skrb za varnost in blaginjo držav v neposredni soseščini mora biti odraz načela soodgovornosti in solidarnosti kakor tudi načela subsidiarnosti kot enega od temeljev sodobne mednarodne ureditve. Zapiranje znotraj lastnih meja, bodisi državnih ali regionalnih, ni prava rešitev. Suverenizem kot vse bolj razširjena politična ideja rastočega populizma v Evropi in svetu ni pravi odgovor na probleme, s katerimi se soočamo,« je še zaključil misli predsednik vlade. 

Rešitve vidi v skupnem trudu za obravnavanje svetovnih izzivov in groženj v okviru skupnih multilateralnih institucij. 

Diplomatski zbor sta na srečanju nagovorila tudi predsednik republike Borut Pahor in njegova ekscelenca veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Republiki Sloveniji Mariano Hugo knez Windisch–Graetz, doajen pro tempore diplomatskega zbora.

Foto: Nebojša Tejić/STA