Premier na Ptuju počastil mednarodni dan žensk in spomnil na pomen prostovoljstva

Dominikanski samostan na Ptuju je danes zvečer gostil 15. dobrodelni koncert Humanitarnega društva Soroptimist Ptuj, ki je sovpadal s počastitvijo mednarodnega dneva žensk, 8. marcem. Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je zbrane tudi nagovoril, je pred začetkom koncerta simbolično prižgal eno izmed štirih sveč z željo po miru po vsem svetu.

Kot je povedal v nagovoru, je lepo videti polno dvorano veselih ljudi, lepo je priti med ljudi, ki so dobrodelni, pa ne samo v besedah, ampak predvsem v dejanjih. 

»Ne država ne občine in ne katera koli druga organizacija ne bodo nikoli vsega naredile do te mere, da bi lahko rekli, da ne potrebujemo dobrodelnosti. Zato moramo biti vedno dejavni tudi v prostovoljstvu, pa gre lahko za drobna ali večja dejanja. Vedno moramo pomagati sočloveku,« je poudaril premier. 

Tudi sam je skozi izkušnje prostovoljnega gasilca občutil pomen besede »hvala«, ki je vredna veliko več kot karkoli drugega.

Ob mednarodnem dnevu žensk je premier spomnil na enakopravnost v družbi, ki bi morala biti sama toliko zrela, da bi ženske postavila na vodilna, na izvoljiva mesta. »Kvote nam nič ne pomagajo, če tega ne čutimo v srcu.« Ob tem je dodal, da je ponosen na županjo Občine Ptuj, ki s svojo energijo in voljo opravlja izjemno zahtevno delo, kot je vodenje občine. »To je tista enakopravnost v praksi.« 

Premier se je ob koncu zahvalil članicam kluba Soroptimist, ki že 18 let razveseljujejo s svojimi dejanji. 

Soroptimist klub Ptuj je član Soroptimist International, ki je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk z namenom humanitarnih del. Mednarodno združenje je bilo ustanovljeno leta 1921 v Oaklandu (Kalifornija). Več kot 100.000 žensk je danes povezanih v več kot 3.000 klubov v 130 državah. V Sloveniji delujejo štirje klubi: v Ljubljani, Mariboru, Celju in na Ptuju. 

Ptujski klub je bil ustanovljen leta 2001. V njem deluje 25 članic, ki so v preteklih letih izpeljale številne dobrodelne aktivnosti in akcije; med najodmevnejšimi sta bila zbiranje sredstev in nakup mamografa za bolnišnico na Ptuju, poleg tega pa so sodelovale tudi pri opremi dveh varnih hiš, postavitvi majhnih knjižnic na prostem, zbiranju sredstev za nov inkubator, postavitvi pitnika, štipendiranju nadarjenih dijakov in študentov ter še mnogo drugih humanitarnih akcijah.

Foto: Nebojša Tejić/STA