Premier Marjan Šarec: “Slovensko vojsko moramo modernizirati, razvijati, predvsem pa ji zaupati”

Predsednik vlade je danes popoldne v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani nagovoril pripadnike Slovenske vojske ob 20. obletnici 1. brigade Slovenske vojske.

Spomnil je, da danes mineva 20 let, odkar je 1. brigada v roke prejela prapor, ki ga ponosno nosi še danes. »Naša država bo kmalu stara 30 let in ob tej obletnici se bomo spomnili nazaj, kaj vse je Slovenska vojska naredila dobrega za to državo.« Spomnil je na leto 1990, ko smo po televizijskih ekranih prvikrat slišali, da bomo odslej imeli svojo, slovensko vojsko.

Takrat so bile to sanje, takrat si je malokdo mislil, da je to možno uresničiti. A že čez eno leto smo dobili svojo državo, z njo pa tudi svojo vojsko, ki je bila prva na braniku domovine, ko se je bilo treba upreti agresorju. Slovenska vojska ima svojo tradicijo. Prej smo se vedno borili za tuje ideale, za tuje interese in služili tujim gospodarjem. Ko pa smo leta 1991 začeli samostojno pot, je bilo to nekaj čisto drugega. Od takrat naprej lahko govorimo o slovenski vojski.

Danes, po 30 letih, se nekateri še vedno sprašujejo, ali potrebujemo Slovensko vojsko, kar ne sme biti vprašanje, je dodal premier. »Po 30 letih je jasno, da Slovensko vojsko ne samo potrebujemo, ampak jo moramo tudi modernizirati, razvijati, predvsem pa ji zaupati.« Poudaril je, da problem vojske ni v tem, da vojakinje in vojaki, častnice in častniki ne bi bili motivirani. Problem je namreč prav v tem, da v javnosti vsak dan poslušamo, ali vojsko sploh potrebujemo.

Služiti domovini je častno in služiti domovini nikoli ne more biti postavljeno pod vprašaj, kajti lahko nas že jutri doleti kaj nepredvidenega, čeprav se morda danes tega niti ne zavedamo.

Spomnil je tudi na probleme, ki pestijo Slovensko vojsko in pred katerimi si ne zatiska oči – od plačnega sistema, pomanjkanja kadra do pomanjkanja opreme. To so realni problemi, ki jih je treba rešiti.

Ob koncu je pripadnicam in pripadnikom izrekel izjemno zahvalo za vse, kar so do danes naredili za domovino, ter dodal, da so lahko ponosni na svoje delo, kot smo tudi mi ponosni nanje.

1. brigada Slovenske vojske je bila ustanovljena kot prva enota Slovenske vojske, namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog. Oblikovala se je 22. junija 1998 z združitvijo 1. specialne brigade MORiS in 10. bataljona za mednarodno sodelovanje, bojno zastavo pa je brigada dobila 17. decembra 1998. Ta dan je bil zato izbran za dan enote.

Foto: Nebojša Tejić/STA in Damjana Vodenik/Slovenska Vojska