Premier izpostavil pomen proaktivnosti in povezovanja v današnjem gospodarstvu

Na IECD – Poslovni šoli Bled danes poteka tradicionalni dogodek Dan slovensko-nemškega gospodarstva, ki se ga je v uvodnem delu udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. Pred zbranimi udeleženci je v uvodu nagovora poudaril dolgoletne odlične odnose med državama na področju gospodarstva, za katere si želi, da bi jih v prihodnje ohranili oziroma še dodatno okrepili.

Premier se je dotaknil tudi letošnje osrednje tematike srečanja z dejstvom, da nas umetna inteligenca spremlja praktično na vsakem koraku v življenju. Spomnil je na nedavno odprtje tovarne robotov v Kočevju, kjer smo si lahko ogledali, kako roboti izdelujejo robote ter v fazi izdelave na neki način že tudi medsebojno komunicirajo.

Opozoril je, da »kdor današnjim trendom ne bo sledil, kdor ne bo proaktiven, ne bo uspel. Kajti nobeno znanje, nobena stvar ti nič ne pomaga, če nisi proaktiven. Boljše je manj vedeti, manj znati, vendar se na drugi strani znati hitro učiti, prilagajati, biti fleksibilen in v tem primeru uspeh zagotovo ne bo izostal. Danes se je treba ves čas učiti, ves čas je treba napredovati s svojimi znanji, ves čas je treba slediti novim trendom.«

Predsednik vlade je nagovor zaključil z željo, da bi se dobri stiki ohranili med vsemi deležniki še naprej ter dodal, »da se moramo nadalje povezovati, saj Evropa ni otok, Evropa postaja vse bolj počasna proti hitro rastočim silam, zato se moramo na evropskem nivoju ves čas povezovati, čemur je namenjen tudi današnji dogodek.«

Dan slovensko-nemškega gospodarstva je gospodarski dogodek, ki ga organizira Slovensko-nemška gospodarska zbornica z namenom krepitve slovensko-nemških gospodarskih odnosov in sodelovanja na tem področju. Tokrat so zaradi obravnavane tematike k sodelovanju povabili še Laboratorij za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Letošnji dogodek namreč poteka pod naslovom Industrija 4.0: umetna inteligenca, ki je tesno povezana z nemško in slovensko industrijo. Na dogodku osvetljujejo naslednje izzive in perspektive: vpliv umetne inteligence na poslovne procese in produktivnost v podjetjih, umetna inteligenca in podjetja v Sloveniji, govorniki pa predstavljajo tudi raziskave, razvoj ter dobre prakse na področju umetne inteligence v Nemčiji.

Foto: Bor Slana/STA