Premier čestital ob 90. obletnici Osnovne šole Valentina Vodnika

V avli Osnovne šole Valentina Vodnika v ljubljanski Šiški je danes zvečer potekala prireditev v počastitev 90-letnice osnovne šole in 200-letnice smrti Valentina Vodnika. Zbrane udeležence je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen Valentina Vodnika za Slovence ter spoštovanja šolskega sistema. Za pester in zanimiv kulturni program prireditve pa so v prvi vrsti poskrbeli učenke in učenci osnovne šole.

»Za šolo je posebna čast, da se imenuje po narodnem preroditelju, pesniku, učitelju, prevajalcu, duhovniku in uredniku Valentinu Vodniku, ki je bil predvsem zaveden Slovenec. Letos mineva 200 let od njegove smrti. Vedel je, da slovenski narod lahko preživi samo, če se bo učil, se izobraževal in če se ne bo prepustil tokovom zgodovine, da bi ga drugi narodi posrkali vase. In to mu je s pomočjo drugih tudi zelo dobro uspelo,« je uvodoma predsednik vlade orisal Valentina Vodnika in njegovo življenje.

V nadaljevanju je izpostavil, da je šolstvo velikokrat odigralo pri Slovencih ključno vlogo pri obstoju naroda ter poudaril pomen šolstva v današnjem času: »Šola danes nima samo poslanstva izobraževati, nabirati točke, tekmovati, biti sebičen in nikomur drugemu ne nuditi svoje pomoči. Ravno obratno. Šola ima povezovalno vlogo. Šola ima tudi izobraževalno vlogo, predvsem ne zato, da bi vsi imeli pet, bi bili vsi odlični in da v življenju potem ne bi iskali drugega kot svoje zadovoljstvo in svoj cilj, ampak ima šola poslanstvo vzgojiti poštene, delovne in predvsem domoljubne ljudi.« Dodal je še, da je slovenski šolski sistem dober in da smo lahko nanj ponosni.

Premier je nagovor zaključil s prepričanjem, da če bomo ljubili domači jezik in domovino, se nam ni treba bati za svoj obstoj, in čestital ob visokem jubileju ter zaželel »smelo in uspešno v nova leta«.

Valentin Vodnik, eden izmed prvih pomembnejših slovenskih pesnikov, duhovnik, narodni preroditelj, učitelj, slovničar in urednik, se je rodil 3. februarja 1758 v Zgornji Šiški v Ljubljani. Vodnikovo delo je raznovrstno. Med letoma 1795 in 1806 je pisal Veliko in Malo pratiko. Bil je urednik prvega slovenskega časopisa Lublanske novice, ki je izhajal med letoma 1797 in 1800. Poleg pesmi je pisal tudi priročnike za slovnico, učbenike in celo knjigo receptov ter priročnik za babice. Leta 1806 je izdal prvo slovensko pesniško zbirko Pesmi za pokušino. Ena njegovih najbolj znanih pesmi, Dramilo, je pesniška spodbuda Slovencem, naj bodo ponosni na svojo deželo, jezik in dediščino. V času Ilirskih provinc se je Vodnik navduševal nad Francozi in njihovim priznavanjem naravnih pravic narodov. Dosegel je uvedbo slovenščine, “kranjskega jezika”, kot učnega jezika v začetne in srednje šole na Kranjskem ter postal celo ravnatelj in šolski nadzornik. V svojem času je storil vse, da bi slovenščina pridobila veljavo in bi bila dostopna čim širšemu krogu bralcev. Vodnik je umrl 8. januarja leta 1819. V Vodnikovi domačiji v Šiški so na začetku tega leta razglasili Vodnikovo leto 2019.

Foto: Daniel Novakovič/STA