Predstavljeni vladni ukrepi so korak v pravo smer, a so na nekaterih področjih še premalo ambiciozni.

Pohvalno je, da so bili v pripravo vključeni različni strokovnjaki, bi pa lahko vključili tudi strokovnjake s kakšnega drugega področja – sociologije, zdravstva, psihologije ….  Posledice epidemije, ki smo jim priča, morda na prvi pogled res najbolj vplivajo na gospodarstvo, a kriza ima širše razsežnosti, uspešno jo bomo reševali le s celovitim pogledom na težave in s čim širšim vključevanjem stroke.

Tukaj bi veljalo omeniti težavo samozaposlenih, pozdravljamo ukrep, ki ga je predlagala vlada, nam je pa žal, da kljub našim predlogom in amandmajem tega področja niso uredili že v prvem paketu interventnih zakonov, s čimer so stisko nekaterih samo še poglobili. Nekateri so svoje s.p.-je zaradi negotovosti v teh dneh že zaprli, zato pričakujemo, da bomo našli rešitev tudi zanje. Predlagamo tudi, da se univerzalni mesečni dohodek za samozaposlene z 70 % minimalne plače poveča na 100%.

Prav tako bi veljalo razmisliti o ukrepih za študente, ki so ostali brez dela, tudi za marsikaterega izmed njih študentsko delo predstavlja pomemben, če ne celo edini finančni vir za preživetje.

Pogrešamo tudi močno injekcijo v razvoj in krepitev javnega zdravstva, ki nosi in bo še nekaj časa nosilo osrednjo vlogo pri soočanju s to krizo.

Pomembno je torej, da so v ukrepe družbe vključeni  vsi deli družbe, da v teh kriznih razmerah nihče ni izključen ali pozabljen. V LMŠ bomo podpirali vse napore, vezane na soočanje s krizo in tudi po koncu teh razmer, ko se bodo odpravljale posledice. A hkrati bomo posebej pozorni tudi na dejanja in ukrepe, ki pri soočanju  z epidemijo in njenimi posledicami niso nujni, bi pa vodili v krnitev demokratične ureditve v državi in v nepotrebno ali nesorazmerno omejevanje svoboščin ter pravic državljanov in državljank.

Odpira se tudi vprašanje vzdržnosti ukrepov, če se kriza ne bo zaključevala, kot se predvideva. Dejansko se bo kriza umirjala postopoma v različnih delih sveta z različno dinamiko, kar bo vplivalo na gospodarsko okrevanje in finančne učinke. Od vlade pričakujemo, da bo razmere pozorno spremljala in se nanje odzivala z vsemi potrebnimi ukrepi, ki jih bo situacija narekovala