Predsednik vlade: »Želim si, da knjiga ne bi izumrla, kljub temu da gre svet naprej«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je včeraj nagovoril zbrane na odprtju 34. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo v Cankarjevem domu potekal vse do 25. novembra. Letošnji sejem je posvečen 100-letnici Cankarjeve smrti, v Galeriji CD pa bo med sejmom na ogled razstava Ivan Cankar, ki bo sledila življenjski poti pisatelja.

Predsednik vlade je v svojem nagovoru spomnil prav na pisateljevo družbeno kritičnost. Ta družbena kritičnost je bila včasih izražena skozi knjigo, kajti drugih medijev ni bilo. »Kljub temu da so danes časi drugačni, je potrebno vztrajati, da se kultura branja ohranja, vsi skupaj pa moramo narediti več na družbeni osveščenosti,« je še dodal.

»Danes preberemo kakšen časopis ali celo le naslov, ko stojimo nekje v kakšni vrsti. V našem vsakdanu ne znamo več tvoriti lepih stavkov in včasih se sprašujem, smo sploh še sposobni najti lepo besedo. To – lepo besedo – bomo našli v leposlovju. Leposlovje je tisto, ki nas lahko izobražuje, ki nam daje besedni zaklad. Nobena tablica, noben pametni telefon ali televizija ne more nadomestiti občutka papirja v rokah in tistega truda avtorja, ki nam je želel prek lepih besed in zapisanih stavkov nekaj sporočiti.«

»Želim si, da knjiga ne bi izumrla, kljub temu da gre svet naprej. In čeprav pravijo, da bomo v naslednjem stoletju brezpapirna družba, bi si želel, da bi knjiga ohranila svoj primat in častno mesto na naših policah. Sicer ne bomo znali ceniti svojega naroda, svojega jezika, jezik pa je tisto, kar nas je ohranilo skozi stoletja. Tudi ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja je prav, da se tega spomnimo,« je še poudaril premier Marjan Šarec. Vsem, ki se ukvarjajo s knjigo, je zaželel, da bi vztrajali, saj je to tisto, kar nas lahko ohranja kot narod.

Na slovesnosti ob odprtju so podelili priznanje Društvu slovenskih pisateljev za sodelovanje od samega začetka Slovenskega knjižnega sejma – od leta 1972. Podelili so tudi Schwentnerjevo nagrado, ki jo je iz rok predsednika vlade Marjana Šarca in predsednika Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Bojana Šviglja za delo na uredniškem področju prejel Tine Logar.

Ker je letošnja država v fokusu Madžarska, sejem gosti priznane madžarske literate in glasbenike, celovečerne filme ter razstavo. Predsednik vlade se je ob robu dogodka srečal tudi z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártóm.

Slovenski knjižni sejem je največja in najpomembnejša literarna prireditev pri nas. Sejem vsako leto obišče več kot 30.000 obiskovalcev, ki se sprehodijo med 20.000 razstavljenimi knjigami.

Odprtje 34. Slovenskega knjižnega sejma

Čeprav pravijo, da bomo v naslednjem stoletju brezpapirna družba, bi si želel, da bi knjiga ohranila častno mesto na naših policah. Sicer ne bomo znali ceniti svojega naroda, svojega jezika. Jezik pa je tisto, kar nas je ohranilo skozi stoletja.

Objavil/a Marjan Šarec dne Torek, 20. november 2018