Predsednik vlade: »Želim delati naprej toliko časa, kolikor časa bo volja tudi pri partnerjih.«

Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj v pogovoru za Odmeve na TV SLO in 24UR zvečer na POP TV ponovil svoje stališče do umika slovenskih vojakov iz Iraka in spomnil, da je bila javnost z dogajanjem seznanjena prehitro. Ob takšnih situacijah, kakršno je bilo dogajanje v Erbilu, velja načelo “skupaj noter, skupaj ven”. Slovenski vojaki pa so Erbil zapustili, »čeprav so nemški kolegi tam ostali “. Poudaril je, da ni bilo potrebe po vpletanju politike. Ob vprašanju, ali je bil s tem omajan tudi ugled Slovenije v mednarodnem prostoru, pa je povedal, da je morala Slovenija zaradi te odločitve “tujim partnerjem marsikaj razlagati”.

Na očitke predsednika stranke DeSUS  o favoriziranju Aleksandre Pivec v tekmi za mesto predsednika stranke in o poskusu razdora v stranki je ponovil,  da gre razloge za neenotnost v DeSUS iskati kje drugje. »Nimam favorita, ker to ni moja stranka. Jaz imam svojo s stranko dovolj dela in se ne vmešavam v druge stranke. Kdorkoli bo izvoljen za predsednika ali predsednico stranke, bo moj partner in seveda to ne sme vplivati na delo vlade. Delo stranke je eno, delo vlade je nekaj popolnoma drugega. Pri nas pa to vse preveč mešamo.« Kot je že znano, ima predsednik vlade namen po kongresu stranke DeSUS opraviti pogovor z ministrom za obrambo, ob tem pa še spomnil, da ni nikoli dejal, da ga bo razrešil, pač pa so to zgolj špekulacije v medijih.

Na vprašanje, ali je manjšinska vlada čedalje bolj manjšinska vlada, je spomnil, da je v koaliciji pet strank, kar posledično pomeni več usklajevanj. Vnovič je  zatrdil, da koalicijskim partnerjem zaupa, da želijo vztrajati v tej vladni koaliciji in dodal oceno, da gre vladi, glede na to, da je manjšinska, dobro.

Ker vlada dela, vlada je tudi sprejela ukrepe, vlada je razbremenila regres, vlada je naredila davčno prestrukturiranje, vlada tudi znižuje javni dolg. Mi imamo zdaj prvič proračun, ki ima presežek, medtem ko so prejšnje večinske vlade ustvarjale samo primanjkljaj in pa zadolžile državo na dvaintrideset milijard.«

Na vprašanje, kako se vlada loteva iskanja rešitev na področju zdravstva in krajšanja čakalnih dob, je predsednik vlade poudaril, da minister intenzivno dela na tem »ampak še vedno od Inštituta za javno zdravje nimamo pravih evidenc in pravih podatkov. In dvomim, da so ti podatki točni, ker mi imamo posamezne čakajoče, tudi zavedene po večkrat. In to je resen problem, s katerim se minister tudi ukvarja.« Spomnil je, da so se čakalne dobe na ortopediji, ki je najbolj kritična, v zadnjem času znižale in ob tem še poudaril, da vlada podpira javno zdravstvo. »Privatizacije na način, kot jo zagovarja Nova Slovenija, pač ne podpiramo,« je še pokomentiral vprašanje.

Posnetek gostovanja v Odmevih

Posnetek gostovanja v 24UR zvečer