Predsednik vlade: »Za miren razvoj in blaginjo so potrebna skupna dejanja.«

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v okviru uradnega obiska skupaj s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjem odkril spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije.

Spomenik, ki ga krasi napis »Slovenskim žrtvam, hvaležna domovina«, stoji v Parku zmage v Moskvi.

Predsednik vlade je ob odkritju poudaril pomen dogodka, da lahko ob prisotnosti visokih predstavnikov obeh držav in prijateljev Slovenije počastimo spomin na padle Slovence na ruskih tleh.

»V tem veličastnem muzeju na prostem, kjer se prepletajo zgodbe ljudi in narodov, združenih v bolečini, zgodb, povedanih z vrhunsko umetnostjo in arhitekturo, bomo danes tudi Slovencem, padlim v prvi in drugi svetovni vojni, odkrili spominsko obeležje. To znamenje sprave med generacijami in evropskimi narodi je korak več k nadgradnji medsebojnega zaupanja.«

Nadaljeval je še, da so za miren razvoj in blaginjo potrebna skupna dejanja, zato je prepričan, da so dobri odnosi med Slovenijo in Rusijo pomembni tudi v širšem evropskem in mednarodnem kontekstu. »Prepričan sem, da bosta Slovenija in Rusija tudi v prihodnje skupaj iskali nove priložnosti za krepitev in nadgradnjo prijateljskih odnosov med državama ob obojestranskem spoštovanju in v obojestransko korist obeh držav in državljanov.«

Izvedba projekta postavitve spomenika je v sodelovanju z mestom Moskva in organi Ruske federacije potekala pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Avtorja arhitekturnega umetniškega dela sta Rok Klanjšček, u.d.i.a., in Grega Tramte, u.d.i.a.

Foto: Nebojša Tejić, STA