Predsednik vlade za Bloomberg: Rane reševanja bank so še vedno odprte

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v intervjuju za Bloomberg spregovoril o opozorilih Evropske centralne banke (ECB) glede neskladja Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank (ZRPPB), ki bi omogočil kompenzacijo vlagateljem, ki so izgubili denar v reševanju bank v letu 2013.

Evropska centralna banka (ECB) je Slovenijo opozorila, da bi bil lahko Zakon o reševanju in prisilnem prenehanju bank v nesoglasju s pravili evroobmočja. Z Zakonom si Slovenija prizadeva odpraviti nepravilnosti saj investitorji do sedaj niso imeli sodnega varstva. Zakon samodejno ne pomeni, da bodo vlagatelji dobili svoj denar – to jim samo daje priložnost, da gredo na sodišče, je v intervjuju izpostavil premier ter dodal, da do sedaj to ni bilo mogoče.

Boštjan Vasle, ki je januarja prevzel funkcijo guvernerja centralne banke, je maja dejal, da je treba osnutek Zakona spremeniti, ker zdaj krši pravila evroobmočja. Na drugi strani argumenta se nahaja skupina vlagateljev, katerih identitete so zaščitene, ker so bila njihova imetja vezana na reševanje bank prek skrbniških računov s sedežem v Luksemburgu.

Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, je dejal Šarec glede opozorila ECB o Zakonu o reševanju in prisilnem prenehanju bank. To je problem, s katerim nimam nič opraviti, a ga poskušam rešiti na najmanj boleč način.

V intervjuju je predsednik vlade zavrnil pomisleke ECB in slovenske centralne banke ter kritiziral vlogo le teh pri reševanju leta 2013, saj je bila dokapitalizacija bank prevelika.

Predsednik vlade pričakuje, da bo naslednik predsednika ECB Maria Draghija, ko bodo voditelji EU letos izbrali nova imena za najvišje položaje v EU, pri odločanju o politiki spoštovali načelo ‘velikost ni pomembna’. Za Slovenijo je pomembno, da so vsi narodi, majhni ali veliki, obravnavani enako. Želimo guvernerja ECB, ki bi to spoštoval, je še dodal.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Foto: Oliver Bunic/Bloomberg