Marjan Šarec na srečanju predsednikov vlad in voditeljev skupine ALDE

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je danes na povabilo predsednika vlade Larsa Lokkeja Rasmussena mudil na delovnem obisku na Danskem.

Osrednji namen obiska je bila krepitev sodelovanja med Slovenijo in Dansko, tako na področju gospodarstva kot glede ključnih evropskih izzivov. Sogovornika sta izmenjala stališča do aktualnih vprašanj v Evropski uniji, ki bodo na dnevnem redu voditeljev v naslednjih mesecih, od izstopanja Združenega kraljestva iz Evropske unije, migracijskih izzivov, pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU do prihodnosti notranjega trga EU.

Največ pozornosti sta voditelja namenila problematiki migracij, pri čemer sta si bila enotna, da potrebujemo skupne rešitve in čimprejšnji dogovor o še odprtih vprašanjih. Ob tem sta govoril tudi o problematiki nadzora na notranjih mejah EU ter izmenjala tudi poglede na aktualno vprašanje globalnega dogovora o migracijah.

Ob robu bilateralnega obiska se je predsednik vlade v Københavnu udeležil tudi neformalnega srečanja voditeljev držav Beneluksa, Danske, Finske, Slovenije, Estonije in Češke, ki ga gosti danski premier Rasmussen. Na delovni večerji so spregovorili o aktualnih vprašanjih prihodnosti Evropske unije. Voditelji so sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri so se zavzeli za krepitev notranjega trga EU, proste trgovine, boja proti klimatskim spremembam, za poglabljanje sodelovanja z afriškimi državami ter izpostavili pomen multilateralizma v današnjem svetu.

SKUPNA IZJAVA