Predsednik vlade v Kamniku ob občinskem prazniku spomnil na neprecenljivo dejanje generala Maistra

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Kamniku, rojstnem kraju generala Rudolfa Maistra – Vojanovega, ob obletnici njegovega rojstva položil venec in nagovoril zbrane. 

Pred spomenikom, ki velja za prvega, posvečenega generalu Maistru na slovenskih tleh, je premier spomnil na leto 1918 in neprecenljivo dejanje generala, ko je priključil dobršen del Slovenije, da imamo danes svojo državo in da lahko praznujemo svojo državnost.

»Usoda ga je tistega novembra 1918 poklicala v Maribor, ko je pokazal svoj pogum ob omizju avstrijskih častnikov, kjer bi marsikdo drug sklonil glavo, zapustil prostor in ozemlje bi bilo za vedno izgubljeno. Toda, ne. Rudolf Maister je ravnal drugače. Vstal je in rekel, da ne priznava teh točk, po katerih bi dobršen del Slovenije, severovzhod Slovenije, pripadel nemški Avstriji. Takrat se je začela pisati slavna zgodovina Slovenije v 20. stoletju.«

Spomnil je tudi na obdobje po vojni, ko je bil general mnogokrat zamolčan. Kljub temu so v Kamniku njemu na čast postavili spomenik in mesto je na novo zaživelo z imenom Rudolfa Maistra.

Rudolf Maister ni pomemben le zaradi leta 1918, kot je še nadaljeval premier, ampak nas opominja, da moramo imeti pogum, imeti domoljubje v svojem srcu, predvsem pa, da domoljubje ni samo privilegij nekaterih, ampak je pravica in dolžnost vsakega izmed nas.

»Danes nam včasih manjka zavedanja, kaj pomeni imeti svojo državo, kaj pomeni državnost in kaj pomeni častiti njene simbole. Državni prazniki so v prvi vrsti namenjeni temu, da se poklonimo tistim, ki so dali premnoga življenja za to, da mi danes uživamo v svobodi. Njim smo dolžni spoštovanje. Vsako življenje, ki je bilo izgubljeno za to državo, za naš narod, si zasluži spoštovanje.«

Ponovno je spomnil, da moramo zgodovino jemati takšno, kot je bila, z njenimi dobrimi in slabimi platmi, kajti nobena zgodovina ni črno-bela. Danes, v letu 2019, pa smo lahko veseli, da se naša država razvija, da napreduje. In na nas je, da našo državo cenimo. Le tako jo bodo cenili tudi drugi. Kamničankam in Kamničanom je še iskreno čestital ob občinskem prazniku.

Rudolf Maister – Vojanov je bil slovenski general, domoljub, kulturnik, pesnik in bibliofil, rojen leta 1874 v Kamniku. Maister je imel odločilno vlogo na Štajerskem in Koroškem po koncu 1. svetovne vojne ob razpadu Avstro-Ogrske, ko so se oblikovale nove države in nove meje. 23. novembra 1918 je Maister razorožil nemško zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in jo razpustil. S tem izjemnim dejanjem je uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del štajerskega in koroškega slovenskega etničnega ozemlja pripojil slovenski oziroma jugoslovanski upravi. Od leta 2005 na ta dan Slovenci praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Foto: Tamino Petelinšek/STA