Predsednik vlade sprejel ruskega ministra Lavrova

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes sprejel ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Sergeja Lavrova.

Sogovornika sta uvodoma dvostranske odnose med državama ocenila kot dobre in prijateljske. Poudarila sta, da med državama poteka dialog na različnih področjih, gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, izobraževalnem itd.

Ruska federacija za Slovenijo ostaja pomembna gospodarska partnerica. Uvršča se na osmo mesto med našimi izvoznimi partnericami in na četrto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. Predsednik vlade Šarec je izpostavil pomen rednih zasedanj Medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki ima pomembno vlogo pri pospešitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Blagovna menjava med državam se povečuje in je v letu 2018 znašala 1,16 milijarde evrov.

Na srečanju sta se sogovornika med drugim dotaknita tudi aktualnih razmer v svetu, pri čemer sta največ pozornosti namenila krizi v Ukrajini. Slovenija podpira mirno rešitev krize v vzhodni Ukrajini in izpostavlja pomen implementacije dogovorov iz Minska.

Foto: Tamino Petelinšek/STA