Predsednik vlade: »Slovenija ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika. Na nas lahko računate tudi v prihodnje.«

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je ob petnajsti obletnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji potekala osrednja slovesnost z naslovom »Mozaik prihodnosti«. Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru poudaril, da Slovenija ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika.


Osrednji gost slovesnosti je bil predsednik vlade Luksemburga, predsedujoče članice držav Beneluksa, Xavier Bettel, ki je poleg predsednika vlade na slovesnosti nastopil tudi kot slavnostni govornik. 

Predsednik vlade Marjan Šarec je uvodoma spomnil na mejnike naše zgodovine, ki jih praznujeta Slovenija in Evropa v teh dneh, ter izrazil zadovoljstvo, da v Sloveniji lahko pozdravimo predsednika vlade Luksemburga, ene od proaktivnih ustanovnih članic Evropske unije, ki hkrati predseduje tudi državam Beneluksa, uniji držav, s katerimi v zadnjem obdobju Slovenija še posebej tesno sodeluje. 

V nadaljevanju je poudaril pomen Evropske unije in naše umeščenosti vanjo. »Slovenci smo vseskozi jasni zagovorniki stabilne, močne in enotne Evrope, v kateri vladata spoštovanje in zaupanje. To prepričanje izhaja iz izkušenj naše zgodovine. Tudi zato smo se hitro in enotno odločili postati del najbolj povezanega dela Unije, aktivno soustvarjati naš skupni jutri. In tudi zato smo toliko bolj občutljivi, ko kdo ne spoštuje vrednot in pravil, tistega ključnega veziva naše skupnosti. Evropska unija je naš dom. Nanj smo ponosni in vanj verjamemo. V dobrem in slabem.«

Dotaknil se je vprašanja, ki smo mu v zadnjem času pogosto priča, »kaj nam je Evropska unija sploh prinesla«, in ob tem ponovil, da je bila odločitev za Evropsko unijo, kljub za mnoge morda nekoliko prevelikim pričakovanjem, prava. »Je nekaj daleč najboljšega, kar smo v polpretekli zgodovini dosegli. Zaradi nje smo postali boljši, močnejši in samozavestnejši.«

Spomnil je tudi, da moramo biti pri našem delovanju v Uniji bolj odločni, pogumni in daljnosežni, da mnogokrat ne znamo dovolj zaupati vase in ceniti velikih dosežkov, ki smo jih ustvarili in ki smo jih deležni. 

»Popolnoma jasno je, da znotraj Evropske unije ni vse idealno, zato sta nujna iskrena ocena stanja in kritičen pogled. A ne s ciljem rušenja naše skupne hiše, temveč s ciljem izboljšanja pogojev bivanja v njej.« Spomnil je, da so pred nami volitve v Evropski parlament, novo petletno obdobje pa bo tako nova priložnost za Evropsko unijo, da postane učinkovitejša pri reševanju nekaterih vprašanj. Ta bo morala tako razumeti izzive prihodnosti, odstraniti obstoječe notranje ovire, povezati usodno prepletenost človeka, gospodarstva in narave ter se bolje posvetiti področjem, kot so znanje, inovacije, trajnostni razvoj, umetna inteligenca, kibernetska varnost in staranje prebivalstva, morala bo razumeti pomen ekonomske in socialne kohezije v Uniji ter stabilnosti in razvoja njene soseščine. Spodbujati bo morala ključne spremembe, potrebne za večjo odpornost in konkurenčnost naših gospodarstev, ter predvsem čistejše in boljše okolje prihodnjih rodov. Vse to je pomembno, da ob snovanju strateške agende za obdobje naslednjih petih let čim prej dosežemo tudi dogovor o naslednji finančni perspektivi unije. 

Premier je zaključil z mislimi, da je Evropska unija simbol svobode, stabilnosti in napredka. »Je mozaik prihodnosti, v katerem je celota mnogo več od vsote posameznih elementov. A vsak od njih nenehno dodaja svojo vrednost. Slovenija ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika. Na nas lahko računate tudi v prihodnje.«

Luksemburški predsednik vlade je uvodoma čestital Sloveniji ob 15-letnici vstopa v EU in se ji zahvalil za njen prispevek pri krepitvi Evropske unije. 

Kot je še dejal, se je Slovenija po vstopu v EU nedvomno uveljavila ne le kot država s trdnim gospodarstvom in kot čudovita počitniška destinacija, ampak tudi kot zanesljiv in zaupanja vreden proevropski partner ter kot »glas razuma«, ko gre za vprašanje prihodnosti EU. Po besedah luksemburškega premierja je članstvo v EU okrepilo suverenost in mednarodni položaj Slovenije, ki je, po besedah premierja, tako kot Luksemburg jedrni del EU.

Spomnil je tudi na mnoge skupne vrednote in poglede, ki povezujejo Slovenijo in države Beneluksa, ter ob tem poudaril, da se veseli tesnega sodelovanja s slovenskimi partnerji tudi v prihodnje, saj morajo majhne države združiti moči in tesneje sodelovati, da lahko uspešno branijo skupne interese. Spomnil je še na predsedovanje Slovenije Svetu EU v letu 2021 in izrazil prepričanje, da bo predsedovanje dodatna priložnost za Slovenijo, da pokaže svoje potenciale in še okrepiti svoj položaj v EU.

Celoten nagovor predsednika vlade si lahko preberete tukaj.

Foto: Tamino Petelinšek/STA