Predsednik vlade Šarec na vrhu pobude 16+1 izrazil podporo novi članici Grčiji

Drugi dan vrha 16 + 1, ki poteka v Dubrovniku, je bil namenjen plenarni razpravi voditeljev držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Voditelji so sprejeli smernice (t. i. Dubrovnik Guideliness), ki predstavljajo program delovanja pobude za obdobje do naslednjega srečanja. Smernice naslavljajo sodelovanje na številnih področjih, kot so trgovina, kmetijstvo, finance, zdravstvo, znanost in gozdarstvo. Voditelji so se pred začetkom plenarnega zasedanja udeležili tudi uradnega odprtja poslovnega foruma, ki poteka ob robu vrha in na katerem sodelujejo tudi predstavniki nekaterih slovenskih podjetij.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v nagovoru na plenarnem zasedanju izpostavil pomen v praksi že videnih rezultatov, ki jih prinaša sodelovanje v okviru pobude 16 + 1. Pozdravil je skupno izjavo o odnosih EU-Kitajska za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva med EU in Kitajsko, ki je bila usklajena na nedavnem vrhu EU-Kitajska v Bruslju. »To je odraz volje dveh velikih gospodarskih sil za izgradnjo odprtega gospodarskega odnosa, ki je predpogoj za blaginjo vseh.«

Predsednik vlade je na zasedanju spomnil, da je Slovenija uradno prevzela koordinacijo sodelovanja na področju gozdarstva, kar se je izkazalo tudi kot odlična platforma za spodbujanje trgovine, strokovnega znanja in tehnološkega sodelovanja ter s tem za prispevanje k trajnostnemu gospodarjenju z gozdovi. Dodal je, da Slovenija, s svojimi infrastrukturnimi zmogljivostmi za poletni in zimski šport ter z velikim številom strokovnjakov, želi prav tako prispevati pri sodelovanju 16 + 1 na področju športa.

»Slovenija je odločena prevzeti pomembno vlogo pri izgradnji infrastrukture v okviru ‘iniciative pas in cesta’ (Belt and Road Initiative). Ne nazadnje je skozi Luko Koper najkrajša povezava do trgov srednje in vzhodne Evrope,«   je še poudaril primer

Kitajska je največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Zaradi poglobljenega sodelovanja s Kitajsko, tudi zaradi sodelovanja v okviru pobude 16 + 1, se od leta 2013 dvostranska trgovina med Slovenijo in Kitajsko letno povečuje za več kot 15 %.

Pomembni značilnosti skupnih projektov med slovenskimi in kitajskimi partnerji sta njihova usmerjenost v visoko tehnologijo in dejstvo, da so aktivnosti prisotne na trgih obeh držav. Premier je izpostavil priložnosti za sodelovanje na različnih področjih, kot so proizvodnja delov za električna vozila, visoka IT-tehnologija, letalska tehnologija in farmacevtska industrija. Kot je še dodal premier, je zadovoljen tudi z organizacijo kitajsko-slovenskega zimskega športnega foruma v Pekingu novembra 2018 ob sodelovanju akademikov, podjetij, športnih organizacij in olimpijskih komitejev obeh držav.

Predsednik vlade Šarec je na zasedanju izrazil podporo novi članici vrha 16 + 1– Grčiji z mislimi, da bo polnopravno članstvo Grčije prispevalo k še večjim možnostim in priložnostim sodelovanja v okviru pobude.

Foto: Tamino Petelinšek/STA