Predsednik Vlade RS Marjan Šarec v Bruslju na zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade se v Bruslju udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta. V popoldanskem delu prvega dne zasedanja so voditelji razpravljali o sprejetju Strateške agende EU za obdobje 2019–2024, v okviru katere so največ pozornosti namenili vprašanjem podnebnih sprememb, večletnem finančnem okviru EU 2021–2027 in širitvi EU. Prvi dan zasedanja so zaključili z delovno večerjo, kjer so razpravljali o imenovanjih na najvišje položaje v institucijah EU za naslednji institucionalni cikel.

Voditelji so obravnavali in sprejeli Strateško agendo EU za nov zakonodajni cikel. Sprejete vsebinske prioritete so podlaga za delovanje institucij EU za obdobje naslednjih petih let. Tokratna strateška agenda je za našo državo posebej pomembna, saj bo v tem obdobju Slovenija predsedovala Svetu EU.

Glede oblikovanja dolgoročne strategije EU za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov se je velika večina držav članic, med njimi tudi Slovenija, zavzela za ambiciozen cilj, da do leta 2050 dosežejo podnebno nevtralnost.

Glede pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU se je premier Šarec zavzel za čimprejšnji zaključek pogajanj, pri čemer bi se voditelji konkretnih številk morali lotiti že v začetku jeseni s ciljem, da se pogajanja zaključijo še letos. Ne nazadnje je vprašanje finančnih virov tesno povezano z izvajanjem sprejete Strateške agende. Voditelji so se dogovorili, da se pogajanjem na osnovi konkretnih številk posvetijo na oktobrskem zasedanju.

Razprava je tekla tudi glede vprašanja širitve EU, kjer je premier poudaril, da Slovenija obžaluje vnovično preložitev odločitve o začetku pogajanj s Severno Makedonijo. Po mnenju premierja bi EU morala prepoznati reformni napredek v državi. Izrazil je pričakovanje, da v jeseni pride do konkretne odločitve za začetek pristopnih pogajanj.

Prvi dan zasedanja Evropskega sveta pa so voditelji znova razpravljali o imenovanjih na najvišje položaje v institucijah EU za naslednji institucionalni cikel. Predsednik vlade je sicer že pred začetkom vrha ocenil, da bi bilo v interesu vseh, predvsem pa EU in njenih institucij, da pridejo do imen že danes, vendar so se voditelji dogovorili, da z razpravo nadaljujejo na naslednjem izrednem vrhu 30. junija.

Še pred zasedanjem Evropskega sveta se je premier Šarec udeležil tudi srečanja evropskih voditeljev in komisarjev skupine ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) ter srečanja voditeljev Slovenije in držav Beneluksa.

Foto: EU Council