Predsednik vlade: praznik občine Črnomelj je hkrati praznik celotne Slovenije

V počastitev občinskega praznika občine Črnomelj, ki ga praznujejo 19. februarja, je na predvečer praznika v Kulturnem domu Črnomelj potekala osrednja prireditev, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Predsednik vlade je spomnil, da je praznik občine Črnomelj hkrati praznik celotne Slovenije. »Tukaj se je dogajala zgodovina, tukaj so se dogajali prelomni dogodki. In lahko ste ponosni, da se je to dogajalo prav v Črnomlju, kjer so bili položeni temelji slovenske državnosti. Takrat so se naši predniki borili za skupno državo in po letu 1945 to tudi dobili – Jugoslavijo, za katero si takrat nihče ni mislil, da bo kdaj propadla. Prav tako si nihče ni mislil, da bomo dobili svojo državo, ki so nam jo priborili naše veteranke in veterani leta 1991 in bo kmalu praznovala 30 let. Vsa ta obdobja iz zgodovine so vodila k enemu cilju – da bi se slovenski narod ohranil, da bi preživel v viharju 20. stoletja in bi živel tako, kot si sam želi. Kajti noben narod na svetu nima pravice vsiljevati drugemu narodu, kako naj živi, kako naj misli, kako naj diha. Zato smo Slovenke in Slovenci velik narod, majhnost je lahko samo v naših glavah. Kdor si reče, da je sposoben, da je domoljub in ima rad svojo domovino, tisti narod ima prihodnost. Slovenski narod zagotovo ima prihodnost, zlasti tudi zaradi dogodkov, ki so se odvili ob koncu druge svetovne vojne na tem mestu.«

V nadaljevanju je spomnil na projekte, ki čakajo občino Črnomelj. Ta sicer sodi med večje občine, kar predstavlja mnogokrat tudi neslutene težave, ki se jih ljudje velikokrat ne zavedajo. Ob tem je še dodal, da se vseh težav slovenskih občin zaveda tudi Vlada RS, ki bo poskušala, sicer brez obljub, kar čim več projektov, ki niso želje in nadstandard, ampak povsem realne potrebe, tudi realizirati. Premier je prepričan, da se tudi občinsko vodstvo dobro zaveda, kaj mora postoriti, hkrati pa verjame, da bodo že naslednji prazniki minevali ob praznovanju novih pridobitev.

Ob koncu je županu občine Črnomelj in vsem zbranim iskreno čestital ob prazniku občine. »Naj živi in se razvija občina Črnomelj.«

Letošnja proslava sovpada z obeležitvijo 75. obletnice prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), ki je potekalo 19. in 20. februarja 1944 v Črnomlju. Omenjeni dogodek ni pomemben zgolj za lokalno okolje, ampak za celotno Slovenijo, saj so bili na dogodku postavljeni temelji slovenske državnosti – postavljena so bila prva pravila pravne narave, kot so deklaracija o pravicah in dolžnostih državljanov ter deklaracija o pravici slovenskega naroda do postavitve lastne vlade in številni predpisi s finančno, gospodarsko ter kulturno vsebino.

Pred slovesnostjo se je predsednik vlade sestal s predstavniki Gasilske zveze Črnomelj v gasilskem domu črnomaljskih gasilcev. Skupaj so si ogledali prostore in opremo enega izmed najstarejših gasilskih društev na Slovenskem; letos bo namreč društvo obeležilo 145-letnico ustanovitve. Sogovorniki so si izmenjali poglede in stališča o trenutnih razmerah na področju gasilstva v regiji ter Sloveniji, še posebej pa so izpostavili lanskoletno vremensko ujmo z močnim vetrom in točo, ki je 8. junija prizadela območje Bele krajine. V večdnevni intervenciji odpravljanja posledic je sodelovalo več kot 3.000 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč ter drugih služb in organizacij iz celotne Slovenije.

Foto: Tamino Petelinšek/STA