PREDSEDNIK VLADE O VLOGI IN PRIHODNOSTI SLOVENSKIH OBČIN

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je danes udeležil 2. kongresa slovenskih občin, ki ga organizirajo Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije. Nagovoril je udeležence kongresa in sodeloval v pogovoru z županjami ter župani slovenskih občin o vlogi občin, njihovem nadaljnjem razvoju in iskanju skupnih rešitev z državnimi ter evropskimi institucijami.

Kongres slovenskih občin je odlična priložnost za dialog in izmenjavo stališč o lokalni problematiki. Predsednik vlade se je tako v nagovoru zavzel za poenotenje in združitev slovenskih občinskih združenj, ki bosta prispevala k bolj učinkovitemu dogovarjanju ter izpeljavi nalog, ki jih imajo občine. Poudaril je, da se v občinah vse začne in so zato sredstva, ki se jim namenijo, obenem tudi naložba. Zavzel se je za partnerski odnos vlade do občin in zagotovil, da se bo vlada potrudila ter občinam čim bolj pomagala, vendar pa ne prek meja vzdržnosti državnega proračuna.V nadaljevanju je predsednik vlade v razgovoru z županjami in župani slovenskih občin osvetlil njihovo vlogo nosilcev izvršilne funkcije lokalne oblasti ter predlagal ustanovitev skupine občinskih združenj, ki bo sodelovala pri potrebnih spremembah zakonodaje, povezane z delom lokalnih skupnosti.

Županjam in županom slovenskih občin je predsednik vlade ob odhodu zaželel uspešen kongres, izmenjavo izkušenj ter prijetno druženje.

Foto: STA