Predsednik vlade o pomembnosti digitalizacije za današnjo družbo

Predsednik vlade je nagovoril udeležence 28. statističnega posvetovanja, ki se danes, pod okriljem Statističnega urada Republike Slovenije, odvija na Brdu pri Kranju.
 
Kot je uvodoma poudaril, ga veseli, da je letošnje srečanje posvečeno prav digitalizaciji, ki se je zajedla v vse pore našega življenja – od avtomobilske industrije do drugih ravni, tudi najvišjih, npr. v delo vlade.

»Vsi se srečujejo z digitalizacijo na vsakem koraku življenja, zato si je tudi Vlada RS zastavila cilj, da bo na področju digitalizacije sledila modernim trendom, da bomo v koraku s časom. Seveda statistično gledano verjetno nikoli ne bomo prvi na svetu, mislim pa, da vseeno ne zaostajamo toliko. Slovenija bo leta 2021 tudi predsedovala Svetu Evropske unije in ena glavnih tem bo prav digitalizacija.«
 
Spomnil je tudi, da digitalizacija povzroča hitre spremembe. Nenehno se dogaja, da bo stvar, ki je še danes novost, čez leto dni že zastarela. Sili nas v hitro razmišljanje, tudi v razvoj umetne inteligence. Ob tem je še poudaril, da je digitalizacija tista, ki nas lahko postavi na svetovni zemljevid – imamo ljudi, izobražene ljudi, ki so veliko bogastvo, ljudi, ki so v svetovnem merilu cenjeni veliko bolj kot doma.
 
Ob koncu se je zahvalil Statističnemu uradu RS za delo, ki ga opravlja in je v veliko pomoč tudi Vladi RS. Spomnil je tudi, da smo ravno v času sprejemanja rebalansa proračuna države za leto 2019, kjer seveda statistika pomaga pri načrtovanju javnih odhodkov.
 
Zbrane sta ob začetku dogodka nagovorili tudi generalna direktorica Eurostata Mariana Kotzeva in v. d. generalne direktorice Statističnega urada RS Genovefa Ružić. Ves dan se bodo odvijale različne predstavitve strokovnjakov na temo digitalizacije, popoldanska okrogla miza pa bo namenjena razpravi o izzivih digitalizacije. Ob koncu posveta bodo podelili še priznanja Statističnega društva Slovenije.
 
Foto: Nebojša Tejić/STA