Predsednik vlade nagovoril zbrane ob 25. obletnici ustanovitve Društva vojnih invalidov Maribor

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Narodnem domu Maribor nagovoril zbrane na prireditvi ob 25. obletnici ustanovitve Društva vojnih invalidov Maribor, katerega dejavnost temelji na domoljubju, tradiciji slovenskega uporništva in borbe za narodov obstoj, svobodo, samostojnost in neodvisnost Slovenije.

Premier je v uvodu poudaril, da je danes težko govoriti o vojnih grozotah z nekom, ki tega ni doživel in to težko razume. »Vsaka vojna za seboj pusti žrtve in človeška zgodovina je žal zgodovina vojn. Danes uživamo mir in se ne zavedamo, da je bilo še v ne tako davni preteklosti precej drugače. Evropska celina in svet sta trpela pod različnimi vojnami s prvo in drugo svetovno vojno. Težko je danes govoriti človeku, ki najbrž nikoli ne bo razumel, kaj je preživel tisti, ki je doživel vojne grozote in, kot pravijo zgodbe, po tem težje živel v miru kot v vojni vihri. Tega danes ne razumemo. Današnja generacija se pritožuje, če nismo zadovoljni s takšnimi in drugačnimi ukrepi, kar je zanemarljivo v primerjavi s tistim, kar pusti za seboj vojna.«

Poudaril je še, da Vlada RS zagotovo še ni postorila vsega, za kar si prizadeva društvo, zato čaka vse skupaj še veliko dela. Tudi za to državo so takšna in drugačna obdobja – obdobja vzponov in obdobja padcev, kot je bilo obdobje gospodarske krize, ki se čuti še danes. »Vendar ne glede na vse ste lahko prepričani, da niste in ne boste pozabljeni. Vaš spomin in opomin je tudi nauk za prihodnje generacije, čeprav se danes zdi, da je govoriti o vojnah in spopadih zastarelo.«

 
Ob robu

Dejavnost Društva vojnih invalidov Maribor temelji na domoljubju, tradiciji slovenskega uporništva in borbe za narodov obstoj, svobodo, samostojnost in neodvisnost Slovenije, zlasti na tradicijah bojev za severno mejo 1918–1919, narodnoosvobodilnega boja Slovenije 1941–1945 in obrambe samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v letu 1991.

Društvo združuje vojne invalide in družinske člane, ki so neposredno ali posredno žrtve vojne, zavzemajo se za mir na svetu in reševanje sporov v mednarodnih odnosih z miroljubnimi sredstvi. Vodilo njihovega delovanja je »Nikoli več vojne!«, zato podpirajo prizadevanja države in civilne družbe za ohranitev in zagotovitev miru na svetu.