Predsednik vlade na slovesnosti ob dnevu suverenosti spomnil na velike zasluge vseh, ki so sodelovali na poti k samostojni Sloveniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je bil danes v dvorani Golovec v Celju osrednji govornik na slovesnosti ob dnevu suverenosti. Na dan suverenosti obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil naše ozemlje.

Država ni suverena, dokler je na njenem ozemlju tuja vojskaV mesecu oktobru 1991, natančneje 25. oktobra 1991, je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade. Ta dan je Slovenija postala suverena država.

»Na današnji praznik obeležujemo še zadnje dejanje slovenske osamosvojitve – edinstveno dejanje naroda, ki je zasluga vseh, ki ste sodelovali pri tej sveti stvari, ki se ji reče samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije. Današnji praznik je zadnji izmed tistih, ki obeležujejo borbo z orožjem. In če ne bi bilo slovenske vojske, policije in pogumnega naroda, potem svoje države ne bi imeli. Še enkrat bi lahko zamudili edinstveno priložnost,« je poudaril predsednik vlade.

Spomnil je tudi na dolgo prehojeno pot samostojne Slovenije, na velike zasluge Rudolfa Maistra, na vse žrtve in grozote druge svetovne vojne ter na dogodke pred osamosvojitvijo. Spodbudil je k praznovanju državnih praznikov, k izobešanju zastav in cenjenju slovenskih simbolov. »Zaradi pripadnic in pripadnikov slovenske vojske, policije in drugih obrambno- varnostih sil imamo danes svojo državo in prepričan sem, da je ne bomo izgubili.« Ob tem je dodal, da moramo poskrbeti, da bo slovenski narod priznan in cenjen tudi drugod, še pred tem pa moramo spoštovati ter ceniti svoje simbole, praznike, svojo neodvisnost in suverenost mi sami.

Foto: Bor Slana / STA