Predsednik vlade na prvem Vrhu voditeljev Evropske unije in Lige arabskih držav

Predsednik vlade se med 24. in 25. februarjem v Sharm El Sheikhu udeležuje vrha, ki prvič združuje voditelje Evropske unije in Lige arabskih držav. Osrednji namenjen vrha je potrditev strateškega partnerstva med regijama in okrepitev sodelovanja predvsem na področju globalnih izzivov – humanitarnih kriz, nezakonitih migracij, groženj radikalizacije, mednarodnega terorizma in podnebnih sprememb – ter na področju regionalnih izzivov, kjer so v ospredju bližnjevzhodni mirovni proces in razmere v Siriji, Jemnu ter Libiji. Vrh EU – LAS predstavlja priložnost za izmenjavo mnenj, krepitev zaupanja ter iskanje skupnih rešitev pri naslavljanju globalnih in regionalnih izzivov.

Krepitev evropsko-arabskega partnerstva in skupno naslavljanje globalnih izzivov bosta tudi glavni temi razprav na panelih, ki potekata danes in jutri.

Voditelji so v razpravi poudarili pomen krepitve sodelovanja pri reševanju izzivov, ki zadevajo obe regiji, s posebnim poudarkom na iskanju rešitev za razmere na Bližnjem vzhodu, da bi iz regije, zaznamovane s konflikti, postala regija stabilnosti, razvoja in blaginje.

Vrh je priložnost za pregled sodelovanja z državami članicami Lige arabskih držav na področju izvajanja Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 (Agende 2030), implementacije Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, izvajanja Globalne strategije Združenih narodov za boj proti terorizmu in zadevnih resolucij Varnostnega sveta OZN, učinkovitega naslavljanja migracij, političnega sodelovanja na področju bližnjevzhodnega mirovnega procesa, reševanja razmer v Siriji, Libiji, Iraku in Jemnu ter naslavljanja izzivov v Afriškem rogu, zlasti piratstva v Rdečem morju.

Na dejstvo, da imata kljub številnim razlikam Evropa in arabski svet tudi veliko stičnih točk, saj postajajo gospodarstva in družbe v globalnem svetu vse bolj povezane, bo v sklopu jutrišnje razprave spomnil tudi predsednik vlade.

Do zdaj je potekalo pet srečanj na ravni zunanjih ministrov, tokrat pa se obe regiji prvič srečujeta na ravni voditeljev držav in vlad. Srečanje poteka v Egiptu, kjer je tudi sedež Lige arabskih držav. Vrhu sopredsedujeta  predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi v vlogi gostitelja.

Foto: Tamino Petelinšek/STA