Predsednik vlade na prvem vrhu EU – LAS o nujnosti poglobljenih odnosov med regijama

Predsednik vlade se v Sharm El Sheikhu drugi dan udeležuje vrha, ki prvič združuje voditelje Evropske unije in Lige arabskih držav. Vrh EU – LAS predstavlja priložnost za izmenjavo mnenj, krepitev zaupanja ter iskanje skupnih rešitev pri naslavljanju globalnih in regionalnih izzivov.

Krepitev evropsko-arabskega partnerstva in skupno naslavljanje globalnih izzivov sta bili tudi glavni temi razprav na včerajšnjem in današnjem panelu, kjer je zbrane nagovoril tudi predsednik vlade.

V nagovoru je poudaril zadovoljstvo, da je sodelovanje od prvega srečanja med Evropsko unijo in Ligo arabskih držav na ministrski ravni, ki je potekalo med slovenskim predsedovanjem Svetu EU leta 2008, doseglo velik napredek.

»V veliko veselje mi je, da sodelujem na tem zgodovinskem vrhu, ki prvič poteka na najvišji ravni in združuje voditelje držav in vlad Evropske unije in Lige arabskih držav. Namen vrha je potrditi strateško partnerstvo pri naslavljanju globalnih in regionalnih vprašanj ter krepitev sodelovanja tako na gospodarskem in znanstvenem področju, pri reševanju varnostnih in migracijskih izzivov kot tudi pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030.«

Nadaljeval je, da Evropo in arabski svet povezuje bogata zgodovina kulturnih, ekonomskih ter političnih povezav. V današnjem, globalno toliko bolj povezanem svetu pa lahko vidimo, da imamo enake skrbi, ko gre za regionalni razvoj in globalna vprašanja – humanitarne krize, nezakonite migracije, grožnje radikalizacije, mednarodnega terorizma in podnebnih sprememb. 

»Zelo me veseli, da so se dobri odnosi med državami članicami Evropske unije in Lige arabskih držav v zadnjih nekaj letih še poglobili, zlasti s spodbujanjem učinkovitega večstranskega sodelovanja na področjih skupnega interesa in rednega dialoga o političnih in varnostnih vprašanjih.«

Spomnil je tudi, da Slovenija uspešno sodeluje s posameznimi državami članicami Lige arabskih držav v sklopu različnih humanitarnih in razvojnih projektov. Ob tem je izpostavil delo mednarodne ustanove ITF – humanitarne neprofitne organizacije za krepitev človekove varnosti, ki se ukvarja z odpravo po-konfliktnih izzivov in rehabilitacijo žrtev.

Dotaknil se je tudi dogajanja na širšem območju Bližnjega vzhoda, kjer je po mnenju predsednika vlade v zadnjem času sicer prišlo do določenega napredka, kljub temu pa razmere še vedno ostajajo skrb vzbujajoče. »Le s tesnim in odkritim sodelovanjem lahko uspešno obravnavamo razmere v Siriji, Libiji, Jemnu in izraelsko-palestinskem sporu. Naša skupna politična volja lahko omogoči še kako potrebne korake v smeri rešitve dolgotrajnih konfliktov. V interesu vseh nas je, da preprečimo poslabšanje že tako zapletenega položaja. Pri tem je pomembno vzajemno zaupanje, predpogoj zanj pa je spoštovanje dogovorov in mednarodnega prava.«

Predsednik vlade je v nadaljevanju svojega govora spomnil tudi na izziv migracij, ki prav tako kaže na nujnost tesnejšega evro-arabskega partnerstva in sodelovanja. Z izboljšanjem sodelovanja lahko zagotovimo okvir za humano in trajnostno upravljanje migracij, kot je opredeljen v skupnem akcijskem načrtu iz Vallette.

»Socialni in gospodarski razvoj obeh regij bi moral ostati ena naših glavnih prednostnih nalog. Združuje nas zaveza, da bomo skupaj dosegli cilje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 v vseh njenih vidikih. V zvezi s tem bi rad poudaril, da blaginja naših dveh regij zahteva večjo zavezanost njenemu izvajanju, ob upoštevanju spoštovanja človekovega dostojanstva, človekovih pravic, pravne države, demokracije in okolja, ki so ključ za naš napredek,« je misli zaključil predsednik vlade. 

Voditelji so ob koncu vrha sprejeli tudi skupno izjavo, več informacij na: www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2019/02/24-25/e

Foto: Tamino Petelinšek/STA