Predsednik vlade na delovnem obisku v Avstriji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je danes mudil na delovnem obisku na Dunaju v Avstriji. Srečanju in delovnemu kosilu z gostiteljem zveznim kanclerjem Republike Avstrije Sebastianom Kurzem je sledil sprejem pri zveznem predsedniku Republike Avstrije dr. Alexandru Van der Bellnu. 

Na srečanju so bile v ospredju pogovorov z zveznim kanclerjem Kurzem predvsem aktualne evropske teme, saj je Avstrija v drugi polovici leta 2018 prevzela predsedovanje  Svetu EU. Voditelji bodo te teme naslovili na zasedanju Evropskega sveta prihodnji teden, zlasti vprašanje migracij in azilne politike, prihodnosti schengenskega sistema, brexita ter večletnega finančnega okvira. Premier Šarec je ob tem pozdravil prizadevanja avstrijskega predsedstva Svetu EU pri reševanju teh zahtevnih vprašanj. Glede migracij je premier ponovno poudaril nujnost skupnega odziva EU, pri tem pa posebej izpostavil pomen reševanja problematike pri njenem izvoru ter prizadevanj za učinkovitejši nadzor zunanje meje Evropske unije. Šarec je poudaril, da za nadzor na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo ni objektivnih razlogov, zato se je zavzel za čimprejšnjo vrnitev k polnemu izvajanju schengenske ureditve.

Sogovornika sta se strinjala, da je v interesu celotne EU, da pride do čimprejšnjega dogovora z Združenim kraljestvom glede njegovega izstopa iz Evropske unije ter vzpostavitve celovitega in ambicioznega sodelovanja.

Oba premierja sta se strinjala, da mora do dogovora glede večletnega finančnega okvira priti čim prej, vsekakor pa v letu 2019. Ob tem sta se zavzela za tesnejše sodelovanje zlasti pri vprašanju krepitve politike razvoja podeželja.

Izmenjala sta stališča tudi glede razmer na Zahodnem Balkanu. Delila sta oceno, da je treba z aktivnim pristopom prispevati k razmeram, ki bodo omogočile naslavljanje odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu. Zavzela sta se za nadaljnjo podporo vključevanja regije v EU, ob tem pa izpostavila pomen izpolnjevanja pogojev s strani držav kandidatk in na drugi strani kredibilne širitvene perspektive.

Vezano na dvostranske odnose med sosedama sta se strinjala, da imata državi odlične odnose zlasti na gospodarskem in kulturnem področju, kar se kaže v intenzivnem dialogu na več ravneh. Voditelja sta posebej pozdravila dejstvo, da je blagovna menjava med državama presegla 5 mrd. EUR in beleži močno, 9-odstotno rast, ter se ob tem zavzela za nadaljnje spodbujanje dobrega gospodarskega sodelovanja.

Pogovor je nanesel tudi na slovensko narodno skupnost v Avstriji, kjer je premier ocenil, da je bil v zadnjih letih dosežen pomemben napredek, ob tem pa poudaril, da Slovenija prepoznava slovensko narodno skupnost na Koroškem in Štajerskem kot pomemben vezni člen s sosednjo državo. Pri tem je izrazil pričakovanje, da bo avstrijska vlada uresničila zaveze glede povečanja financiranja manjšinskih organizacij.

Predsednika vlade Marjana Šarca je sprejel tudi avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen, s katerim sta izmenjala poglede glede prihodnosti EU, avstrijski predsednik pa je izrazil tudi zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem med obema državama.

Foto: Bor Slana/STA