Predsednik vlade Marjan Šarec zaključil obisk v Bruslju

V okviru svojega prvega obiska v tujini se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Voditelja sta spregovorila o aktualnih temah, ki bodo na dnevnem redu oktobrskega zasedanja Evropskega sveta. Izmenjala sta poglede na pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, pri čemer je predsednik vlade poudaril, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja, da čim prej pridemo do sporazuma o izstopu Združenega kraljestva, ki ne bo v nasprotju s temeljnimi načeli Evropske unije.

Premier Marjan Šarec se je v Bruslju srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Voditelja sta govorila o pričakovanjih glede pogajanj o brexitu, vprašanju migracij, krepitve nadzora zunanje meje EU in problematiki nadzora na notranjih mejah Evropske unije. V pogovoru je premier Marjan Šarec znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja. Poudaril je, da Slovenija trdno stoji na stališču spoštovanja mednarodnega prava in razsodbe arbitražnega sodišča in dejal:

Danes ne moremo več govoriti o bilateralnih srečanjih ali čemer koli takem. Danes imamo na mizi sodbo, ki jo je izreklo arbitražno sodišče, in se lahko pogovarjamo samo o tem, kako jo bomo uveljavili v praksi.