Predsednik vlade Marjan Šarec v Bruslju na neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU

Osrednji namen delovne večerje je bil začeti razpravo o zasedbi vodilnih položajev v institucijah Evropske unije, ki jih bo treba zapolniti do konca letošnjega leta in pri katerih ima v skladu s temeljnimi pogodbami Evropski svet ključno vlogo v postopku imenovanja.

Kot je znano, gre za položaje predsednika oziroma predsednice Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropske centralne banke ter visokega predstavnika oz. predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

Na tokratnem srečanju so voditelji ocenili rezultat nedavnih volitev v Evropski parlament in izmenjali stališča glede nadaljnjega postopka imenovanj na visoke položaje. O konkretnih imenih voditelji tokrat niso razpravljali. 

Predsednik vlade Marjan Šarec je na srečanju podprl pobudo, da se dogovor o imenovanjih na vodstvene položaje evropskih institucij v paketu doseže že na junijskem zasedanju Evropskega sveta. S tako ambiciozno zastavljeno časovnico bi se namreč voditelji lahko kar najhitreje posvetili ključnim izzivom, s katerimi se sooča Evropska unija.

Glede imenovanj je poudaril pomen spoštovanja političnega, geografskega, spolnega in institucionalnega ravnovesja, predvidenega v temeljnih pogodbah Evropske unije. V tem okviru je ponovil svoje nasprotovanje konceptu t. i. vodilnih kandidatov, ki vodi v preveliko politizacijo Evropske komisije, kar se je ne nazadnje izkazalo v mandatu odhajajoče Evropske komisije. 

V tednih do junijskega zasedanja Evropskega sveta je pričakovati intenziviranje neformalne razprave med voditelji o možnih kandidatih za visoke položaje Evropskih institucij.

Foto: STA