Predsednik Vlade Marjan Šarec se je sestal s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevom

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se na povabilo predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva 10. in 11. 9. 2019 mudi na uradnem obisku v Ruski federaciji.

Namen obiska je potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja. Predsednik vlade Šarec je poudaril, da imata državi prijateljske odnose, ki so razvejani na številnih področjih sodelovanja, od gospodarstva do kulture.

Velik del pogovorov obeh predsednikov vlad je bil namenjen gospodarskemu področju. Kljub omejevalnim ukrepom Evropske unije zoper Rusko federacijo zaradi kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti Ruska federacija ostaja pomembna partnerica Slovenije na gospodarskem področju. Ruska federacija se uvršča na 9. mesto med našimi izvoznimi partnericami in na 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini. »Zadovoljni smo s pozitivnim trendom gospodarskega sodelovanja,« je na pogovorih poudaril predsednik vlade Šarec.

Predsednika vlad sta poudarila pomen delovanja medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki ima pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja. Zadnje zasedanje Medvladne komisije je potekalo junija v Sloveniji. Sogovornika sta se zavzela za nadgradnjo sedanjega sodelovanja in iskanje novih poslovnih priložnosti. Teh je veliko tudi na področju turizma, kjer Ruska federacija zaseda 10. mesto glede na število turističnih nočitev v Sloveniji.

Predsednika vlad sta v pogovoru izmenjala tudi stališča in ocene v zvezi z aktualnimi zunanjepolitičnimi temami in dogajanjem v mednarodni skupnosti. Glede razmer v Ukrajini je predsednik vlade Šarec poudaril, da Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za uresničevanje sporazumov iz Minska. Zavzel se je za krepitev dialoga med vpletenimi stranmi in pozdravil nedavno izmenjavo ujetnikov med Ukrajino in Rusijo. Dejal je, da je treba graditi na ustvarjanju zaupanja. Predsednika vlad sta se dotaknila tudi razmer na Zahodnem Balkanu in v bližnjevzhodni regiji, pri čemer sta pozornost namenila zlasti položaju v Siriji. Izmenjala sta tudi stališča glede stanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa in uresničevanja iranskega jedrskega dogovora.

Sedanje sodelovanje na področju kulture in znanosti sta Slovenija in Ruska federacija ob obisku potrdili s podpisom Programa o sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije v kulturi, znanosti, izobraževanju, športu in mladinski politiki za obdobje 2019–2024. Ob uradnem obisku sta bila podpisana tudi Načrt delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma Republike Slovenije in Ruske federacije za leto 2020 ter Program sodelovanja med Ministrstvom za pravosodje Republike Slovenije in Ministrstvom za pravosodje Ruske federacije za leti 2020 in 2021.

Ob predsedniku Vlade RS in ministrski delegaciji, ki jo sestavljajo podpredsednik vlade in zunanji minister dr. Miroslav Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, je v Moskvo odšla tudi gospodarska delegacija desetih slovenskih podjetij, ki delujejo na ruskem trgu.

V nadaljevanju današnjega programa bo predsednik slovenske vlade Marjan Šarec skupaj s predsednikom vlade Medvedjevom odkril spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije. Zvečer bo sledil sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca z ministrsko delegacijo. Gospodarstvenike bo na sprejemu pozdravil tudi minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantin Noskov.

Foto: Nebojša Tejić, STA