Predsednik vlade Marjan Šarec obiskal Maribor

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes obiskal Maribor. Najprej se je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor seznanil z aktualnimi razmerami in stanjem v ustanovi. Vodstvo kliničnega centra je izpostavilo težave pomanjkanja investicij in kadrovsko problematiko. Strinjali so se, da je dostopnost zdravstvenih storitev ključna za vse bolnike iz te regije, premier pa je ponovil, da je reševanje problematike zdravstva ena izmed ključnih prioritet vlade. Izpostavil je tudi velik pomen dobrih odnosov in motivacije med zaposlenimi, saj se tudi v UKC Maribor srečujejo z odhajanjem kadra v tujino.

Svoj obisk je nadaljeval v Domu Danice Vogrinec, ki je letos prejel nagrado za najboljši dom starostnikov v Evropi. V spremstvu zaposlenih in članov sveta stanovalcev se je seznanil z delom ter izzivi socialnovarstvenega zavoda, si ogledal bivanjske prostore in prisluhnil pevskemu zboru.

V nadaljevanju obiska se je na Univerzi v Mariboru srečal z rektorjem in vodstvom univerze, ki je druga največja in druga najstarejša univerza pri nas. Vodstvo univerze je premierju predstavilo dva raziskovalna projekta, vezana na inovativne tehnologije in reševanje odpadne plastične embalaže. Predstavili so mu svoje videnje gospodarskega položaja vzhodne kohezijske regije z rešitvami, ki so usmerjene v povezovanje partnerjev v verige znanja in postavitev tehnološkega centra s kolokacijami.

Z zanimanjem si je v nadaljevanju ogledal Maistrovo knjižnico, kjer se je vpisal v knjigo gostov. Knjižnica je nastala leta 1998, ko je družina generala Rudolfa Maistra podarila Univerzitetni knjižnici Maribor knjižnično gradivo, ki je bilo v preteklosti last generala. Predstavniki knjižnice so predsedniku vlade ponovno predstavili pobudo za razglasitev Maistrove knjižnice za kulturni spomenik državnega pomena.

Pogovore v Mariboru je nadaljeval v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, pod okriljem katerega delujejo mariborska opera, balet in drama. Predsednika vlade so seznanili s finančnimi izzivi in kadrovsko problematiko, vezano na upokojitveno mejo umetnikov. Ob tem je predsednik vlade izrazil zaupanje v ministrsko ekipo, ki se bo trudila pri iskanju rešitev. Strinjali so se, da kultura potrebuje sistemske rešitve.

Predsednik vlade je obisk Maribora zaključil z udeležbo in nagovorom na prireditvi Podravsko podjetje leta 2017, ki s podelitvijo priznanj najuspešnejšim podravskim podjetjem daje spodbudo podjetniški naravnanosti v regiji. S projektom Podravsko podjetje leta se namreč že tretje leto zapored predstavljajo najuspešnejša podjetja, ki delujejo na regijski, nacionalni in tudi svetovni ravni. V svojem nagovoru je ponovno poudaril, da se morata podjetništvo in javni sektor povezovati in drug drugega razumeti. Ob tem je spomnil tudi na pomembno vlogo malih podjetij, ki veliko prispevajo v skupno blagajno. »Nocojšnji večer je namenjen tistim, ki v tej družbi ustvarjajo, tistim, ki so imeli vizijo, voljo in pogum in so danes lahko upravičeno ponosni na svoj uspeh«, je še zaključil z mislijo predsednik vlade.

Foto: Tamino Petelinšek / STA