Predsednik vlade Marjan Šarec na vrhu Evropskega sveta

Predsednik vlade Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil rednega zasedanja vrha Evropskega sveta. Voditelji EU so tudi tokrat največ pozornosti namenili migracijam, notranji varnosti in zunanjim odnosom. Vrh so včeraj začeli z delovno večerjo, ki je bila namenjena brexitu. Voditelji so se seznanili s poročilom glavnega pogajalca Barniera o stanju dosedanjih pogajanj, kjer minuli konec tedna žal ni prišlo do preboja. Izmenjali so poglede na nadaljnji potek pogajanj. EU ostaja pri tem vprašanju enotna, še odločneje delimo cilj, da v preostalem času, ki je še na voljo, dosežemo urejen dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Voditelji so razpravljali tudi o migracijah in poudarili nujnost čimprejšnjega dogovora o še odprtih vprašanjih. Kot je v izjavi za medije zagotovil predsednik vlade, bo Slovenija še naprej aktivna pri iskanju skupnih rešitev na področju migracij, prav tako bomo še naprej glede na zmogljivosti izkazovali potrebno solidarnost do držav članic EU.

Pomembna tema vrha Evropskega sveta so bile razmere v Evropi in njeni okolici. Premier Šarec je pri tem poudaril pomen krepitve vloge Evropske mejne in obalne straže pri varovanju zunanjih meja EU, čeprav bo predlog v prihodnje treba še nekoliko dodelati. Slovenija pri tem zagovarja stališče, da je evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana pomembna spodbuda za varnost in napredek posameznih držav v tem delu Evrope. Vnovič se je zavzel za nadaljnjo podporo EU državam v regiji pri obvladovanju varnostnih razmer.

Voditelji so se dotaknili tudi notranje varnosti. Slovenija ostaja pri stališču čimprejšnje vrnitve na polno delovanje schengenskega sistema, ker pomeni, da je notranje nadzore meja treba čim prej odpraviti.

Predsednik vlade se je pred začetkom vrha Evropskega sveta srečal s predsednikom Francoske republike Emmanuelom Macronom. Izmenjala sta stališča do ključnih evropskih tem, kot so migracije, zunanja varnost in novi finančni okvir EU. Dotaknila sta se tudi vprašanja prihodnjih volitev v Evropski parlament in razmer na Zahodnem Balkanu ter spregovorila o možnostih dodatne krepitve gospodarskega sodelovanja. Sogovornika sta potrdila tudi interes za še tesnejše sodelovanje med državama. V tem okviru se je predsednik Macron pozitivno odzval na povabilo premiera Šarca, da kmalu obišče Slovenijo.