Predsednik vlade Marjan Šarec na obisku pri zvezni kanclerki Angeli Merkel

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je včeraj mudil na obisku v Nemčiji. V okviru njegovega prvega bilateralnega obiska v tujini ga je v Berlinu sprejela zvezna kanclerka Angela Merkel. Voditelja sta spregovorila o krepitvi sodelovanja med državama, zlasti z vidika aktualnih tem, ki so na dnevnem redu voditeljev EU. Zvezna republika Nemčija je sicer ena najpomembnejših držav partneric in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije.

Osrednja tema pogovorov med voditeljema je bila izmenjava pogledov glede aktualnih tem, ki so na dnevnem redu voditeljev Evropske unije, in možnostih nadaljnjega sodelovanja med državama. Voditelja sta ocenila stanje na področju množičnih migracij in skupni evropski odziv nanje. Slovenija bo na tem področju še naprej podpirala skupne evropske rešitve in zagovarjala pomen solidarnosti.

Pogovor je tekel tudi o brexitu, prihodnosti ekonomske in monetarne unije, notranjega trga, schengenskega prostora, krepitvi evropske varnosti in obrambe ter o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU. Predsednik vlade je pri tem poudaril, da si bo Slovenija še naprej aktivno prizadevala za stabilno, povezano in enotno Evropsko unijo ter njen nadaljnji razvoj. Sogovornika sta se pri tem dogovorila za tesnejše sodelovanje tudi v luči bližnjega predsedovanja obeh držav Svetu EU.

Srečanje sta obe strani izkoristili tudi za pogovor o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja med državama s poudarkom na krepitvi gospodarskih vezi. Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Slovenija je zainteresirana za nadaljnjo krepitev medsebojne blagovne in storitvene menjave ter za krepitev naložbenih aktivnosti nemškega gospodarstva v Sloveniji.

Pomembna tema pogovora so bile tudi varnostne razmere v Evropi in njeni okolici. Premier Šarec je pri tem poudaril na pomen krepitve vloge Evropske mejne in obalne straže pri varovanju zunanjih meja EU. Slovenija in Nemčija delita tudi sorodne poglede na prihodnost Zahodnega Balkana. Slovenija pri tem zagovarja stališče, da je evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana pomembna spodbuda za varnost in napredek posameznih držav v tem delu Evrope. Pri obravnavi Zahodnega Balkana mora biti EU verodostojna. »Biti aktiven ni dovolj,« je poudaril predsednik vlade, saj je v regiji treba EU obravnavati in sprejeti kot “akterja”.

Beseda je tekla tudi o vprašanju implementacije odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je predsednik vlade znova poudaril pomen vladavine evropskega in mednarodnega prava ter razsodbe arbitražnih sodišč. Kanclerka je ob tem poudarila večkrat izraženo stališče Nemčije o pomenu spoštovanja vladavine prava in pričakovanje, da državi arbitražno razsodbo implementirata čim prej. To bi bil tudi pomemben signal Zahodnemu Balkanu pri reševanju odprtih mejnih vprašanj.

Predsednik se je ob koncu obiska srečal tudi s predsednikom spodnjega doma nemškega parlamenta Wolfgangom Schaublom, s katerim sta spregovorila o stanju v Evropski uniji. Nemški sogovornik je pri tem izpostavil, da je bila Slovenija vedno konstruktivna in zanesljiva partnerica, zato danes upravičeno sodi v samo jedro Evropske unije.

Posnetek skupne izjave si lahko ogledate tukaj.